Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ODOBREN PREKID TRUDNOĆE, ALI POD STROGIM USLOVIMA

Abortus samo ako je žena na samrti!

Autor: | 13.07.2013 - 08:00:00h | Komentara: 1

Posle višemesečne debate u katoličkoj Irskoj, posle slanja pisma premijeru koje je pisano krvlju, Donji dom irskog parlamenta odobrio je prekid trudnoće, ali samo u određenim slučajevima!

Protesti protiv abortusa

Protesti protiv abortusa | Foto: Reuters

Pravo na abortus ženama je odobreno sa 127 glasova „za“ i 31 „protiv“, ali samo u slučaju da lekari smatraju da nastavak trudnoće preti životu žene. Među potencijalne pretnje životu trudnice parlamentarci su uključili i samoubistvo. Odluka o legalizaciji abortusa u Irskoj usledila je nakon smrti Indijke kojoj su lekari odbili da izvrše abortus, pozivajući se na zabranu (vidi okvir).


Ustavno pravo na abortus irske žene ostvarile su još 1992. odlukom Vrhovnog suda, koji je legalizovao prekid trudnoće u slučaju da trudnoća ugrožava život žene. Međutim, odluka suda nije praćena usvajanjem odgovarajućih zakona i amandmana, što je lekare stavljalo u opasnost da budu krivično gonjeni. Irska je zemlja sa snažnom katoličkom tradicijom koja otežava legalizaciju abortusa. Abortusi su i dalje zabranjeni u slučaju incesta ili začeća prilikom silovanja. Godišnje je više od 6.000 žena iz Irske išlo u Englesku da bi obavile abortus. Tokom debate, premijer Endu Keni je od protivnika zakona dobijao plastične fetuse i pisma napisana krvlju, a ispred njegove rezidencije su održavani protesti. Restriktivan zakon o abortusu u Irskoj će stupiti na snagu tek kada ga usvoji i Gornji dom parlamenta. Od 28 država članica EU samo je na Malti zabranjen abortus bez obzira na to kakve su okolnosti. U ostalim zemljama Unije zakoni variraju od liberalnih do ograničavajućih.

Trenutno se u Čileu vodi velika debata u javnosti o tome da li devojčica Belen, stara 11 godina, koja je ostala u drugom stanju nakon što ju je silovao očuh, treba da izvrši abortus. Ona je odlučila da rodi dete, što je naišlo na odobravanje konzervativnih krugova u zemlji. Podršku je dobila i od predsednika Sebastijana Pinjere.

Protesti posle smrti: Savite Halapanavar

Protesti posle smrti: Savite Halapanavar | Foto: AP

Umrla zbog zakona!


Do promene zakona u Irskoj došlo je nakon smrti Indijke Savite Halapanavar (31). Ona je radila u Irskoj kao zubar. Bila je u 17. nedelji trudnoće kada je pobacila, ali doktori su odbili da izvrše abortus, jer je srce fetusa još kucalo. Savita je dobila sepsu i umrla, jer su joj otkazali brojni organi.

Šta kažu čitaoci Alo.rs


Kada je abortus opravdan?
U anketi na sajtu “Alo.rs” većina naših čitalaca smatra da je abortus opravdan.

Grafika

Grafika

Poslednji komentari
  • M Vreme: 14.07.2013 09:17h

    Nuzda zakon menja! Trebalo je da joj spasu zivot.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP