Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

REŠAVA SE SUDBINA NAJTRAŽENIJEG ŠPIJUNA

Advokat: Snouden se
plaši egzekucije u SAD!

Autor: Tanjug | 17.07.2013 - 12:56:00h | Komentara: 1

Ruski advokat bivšeg saradnika NSA Edvarda Snoudena izjavio je da se njegov klijent plaši "mučenja i egzekucije" u SAD i da je spreman da ispuni zahtev ruskog predsednika Vladimira Putina kako bi dobio privremeni azil u Rusiji.

Edvard Snouden: Nisam mogao više da krijem obmane!

Edvard Snouden

Advokat Anatolij Kučerena u intervjuu TV stanici "Raša tudej" rekao je da ga je Snouden uverio da može da ispuni Putinov zahtev da obustavi aktivnosti protivnim interesima SAD i da će se toga držati ako dobije privremeni azil u Rusiji.

"To je važno pitanje jer verujem da Putin razume da postoje državni interesi i da postoje ljudska prava. Ukoliko se sve to izvaga i premeri, naravno da ljudska prava imaju prednost. Ona moraju da budu važnija", navodi ruski advokat, specijalizovan za ovu oblast.

"Rusija ima human pristup u rešavanju ovog pitanja. Putinov zahtev da se poštuju SAD i sveukupni stav Rusije pokazuju da zemlja ima dobre namere prema SAD", rekao je Kučerena.

On je naveo i da ovaj slučaj ovoliko traje jer Snouden nije znao šta da radi.
"Niko nije mogao da ga posavetuje, znao je da mu je potreban stručnjak, advokat koji bi mogao da ga posavetuje kako pravilno da popuni dokumenta koja imaju puno pitanja", preneo je advokat.

Snouden je, kako navodi njegov advokat, rekao ruskoj službi za migracije da se plaši za svoj život, da strahuje od torture i čak egzekucije.

On smatra i da SAD nikad nikog nisu tako progonile kao što to sa njim sada čine.

"A, to što on kaže deluje jako uverljivo jer SAD i dalje sprovode smrtnu kaznu i mučenja", navodi Kučerena i dodaje da je iz tog razloga potrebno da mu se odobri privremeni azil.

On je ocenio da bi to bio humani čin i da američka vlada ne bi to mogla da smatra neprijateljskim postupkom jer SAD "moraju da shvate da je pojedincu, koji se nadje u okrutnim životnim okolnostima, potrebna zaštita i utočište u zemlji u kojoj se nalazi".

Advokat je rekao da se Snouden, posle dugih razgovora koje su vodili, odlučio da zatraži privremeni azil u Rusiji jer procedura u tom slučaju traje tri meseca, dok bi za dobijanje statusa političkog azilanta mogla da traje pola godine.

"Razumljivo je da je umoran s obzirom da je zadržan u tranzitnoj zoni aerodroma (Šeremetjevo). To je teško i razumem zašto je doneo ovu odluku. Privremeni azil može da se produži na godinu dana i, po isteku, na još godinu dana.

On je objasnio da bi Snoudenu, dok traje obrada njegovog zahteva za privremeni azil, ruske vlasti mogle da izdaju odgovarajuća dokumenta koja bi mu omogućila izlazak iz tranzitne zone aerodroma.

U slučaju odobravanja azila, Snouden bi dobio izbegličku legitimaciju na godinu dana koja bi mu dala "sva prava i privilegije" ruskog gradjanina.
Advokat navodi i da ne postoji zakon koji bi Rusiju primorao da izruči Snoudena američkim vlastima.

Kučerena nije isključio mogućnost da bi Snouden mogao da ostane u Rusiji umesto da realizuje svoju prvobitnu zamisao i otputuje u neku zemlju Latinske Amerike.

 

Snouden bi mogao uskoro da napusti "Šeremetjevo" 


Odbegli bivši saradnik američke Centralne obaveštajne agencije (CIA), Edvard Snouden, mogao bi da napusti tranzitnu zonu moskovskog aerodroma "Šeremetjevo" u narednih nedelju dana, izjavio je danas ruski advokat Anatolij Kučerena.


Taj advokat, koji pomaže Snoudenu u vezi zahteva za privremeni azil u Rusiji, rekao je kako veruje da će Amerikanac moći da napusti tranzitnu zonu "Šeremetjeva", koja se smatra neutralnom teritorijom i dodao kako očekuje da će on zasad ostati u Rusiji, preneo je Rojters.


Snouden je juče podneo zahtev za privremeni azil u Rusiji. Poznati ruski advokat Kučerena, koji se pre toga sastao sa Snoudenom, rekao je da je "zahtev podnet ruskim vlastima", odnosno Saveznom zavodu za migracije.
Na sastanku sa aktivistima za ljudska prava u petak Snouden je rekao kako će podneti zahtev za azil u Rusiji pre nego što iznadje način da legalno otputuje u Južnu Ameriku. Dosad su se Venecuela, Bolivija i Nikaragva ponudile da Snoudenu pruže bezbedno utočište.


Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u ponedeljak veče kako će Snouden napustiti Rusiju "što pre bude mogao", optuživši Vašington da ga je praktično blokirao u Moskvi.


Sa druge strane, američka administracija je sinoć saopštila da Snouden, koji je danas podneo zahtev za privremeni azil u Rusiji, treba da bude deportovan i vraćen u SAD kako bi mu se sudilo za optužbe za špijunažu.


"Snouden treba da bude deportovan iz Rusije i vraćen u SAD", rekao je portparol Bele kuće Džejms Karni, ističući da Snouden "nije aktivista za ljudska prava, niti disident". "On je optužen za distribuciju tajnih informacija", rekao je Karni.

Poslednji komentari
  • posmatrac sa severa Vreme: 17.07.2013 13:34h

    Rusija treba da svetu pokaze da je demokratska zemlja i da iznad svega postuje ljudska prava.Ruski predsednik da obavesti Americkog da zbog cinjenice sto u Americi postoji smrtna kazna, ne moze da ispuni njiohove zahteve, a postujuci ljudska prava, dozvolice Snoudenu da ostane u Rusiji kao privremeni azilant. Verujete da je situacija obrnuta, Ameri bi uradili isto, dali azil i ucinili sve da dodju do svih podataka kojima raspolaze odbegli.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP