Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

PREDSEDNIK ČEŠKE MILOŠ ZEMAN

"Agresor je onaj ko pre Amerike napadne neku zemlju"

Autor: Srna | 30.06.2015 - 11:22:00h | Komentara: 3

Češki predsjednik Miloš Zeman smatra da je Vašington izgubio sposobnost da realno procenjuje međunarodnu situaciju te da je američka administracija načinila niz velikih grešaka.

Miloš Zeman

Miloš Zeman | Foto: Profimedia

On posebno kritikuje napore SAD da američki model političkog sistema prošire u svetu.

"To je besmisleno. Pokušaj da se vlastiti politički sistem izveze u zemlju sa drugačijom kulturom i tradicijom može se završiti samo time da se u slučaju neuspeha ta zemlja pretvori u vašeg neprijatelja, a u slučaju uspeha - izazvaćete njen raspad", upozorava Zeman.

Češki predsednik navodi da je od jednog građanina čuo vrlo zanimljivu definiciju agresora. Ona glasi: "Agresor je onaj ko pre Amerike napadne neku zemlju".

On ukazuje da su SAD pogrešile u Iraku, kada su tvrdile da Sadam Husein ima oružje za masovno uništenje.

Greška je napravljena i u planovima bombardovanja sirijskih vladinih snaga, jer je Vašington "naivno verovao" da se protiv sirijskih vlasti bore "demokratske snage".

"To je bilo prije nego što su se Amerikanci udostojili da primete da se tamo bori Al Kaida, protiv koje se i sami tuku u Avganistanu", navodi Zeman za "Parlamentarni list".

Zeman smatra da Amerikancima "nedostaje sposobnost samoanalize" i pohvaljuje predsednika SAD Baraka Obamu što je posle pedeset godina ukinuo sankcije protiv Kube.

Prema njegovim rečima, inteligencija politike meri se dužinom (vremenskog) intervala koji je potreban da se neka greška ispravi.

"Ako vaša reakcija nastupi pedeset godina kasnije, može vam se dogoditi da završite kao brontosaurusi, koji su izumrli pre nego što su stigli da isprave evolucijske greške", zaključuje Zeman.

On smatra da najveću opasnost za međunarodnu zajednicu danas predstavlja teroristička grupa "islamska država" i insistira na tome da se što pre osnuju međunarodne snage za borbu protiv nje.

"Nažalost, zbog kukavičluka i gluposti niza civilizovanih država, koje ne žele da osnuju ove međunarodne snage, poginuće još nekoliko hiljada nevinih civila", ocenjuje Zeman.

Češki predsednik kaže da je Vladimir Putin podržao njegov predlog, ali da treba uveriti i druge stalne članice Saveta bezbjednosti UN u potrebu osnivanja snaga za borbu sa islamistima.

Poslednji komentari
  • VladimirR. Vreme: 30.06.2015 12:25h

    Mislimmmm. Uboden je naslov da ne može biti slikovitiji kao opis vremena u kome živimo.

  • erbas Vreme: 30.06.2015 22:57h

    miloše, miloše svaka ti je na mestu, sem jedne a to je da od islamske države nešto najgore po ceo svet je upravo SAD.imaš onu stvar za razliku od ostalih evropskih mudonja da kežeš istinu, ali ti si pojedinac i tu ništa ne možeš da promeniš. jedino mi je drago da će arapi okupirati evropu po diktatu amera, a kad evropljani budu shvatili šta je pozadina cele te igre biće im kasno. islam će ih pregaziti.

  • zdenko Vreme: 01.07.2015 21:16h

    Gospodine Zeman, da niste nekog zaboravili u ovoj prici?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP