Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

SAD I MOSKVA ZVECKAJU ORUŽJEM

Ako Amerikanci rasporede tenkove, Rusija će adekvatno odgovoriti

Autor: Tanjug | 15.06.2015 - 21:33:00h | Komentara: 2

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da se nada da se planovi SAD o razmeštanju tenkova i teške vojne tehnike u zemljama NATO, na granici sa Rusijom, neće obistiniti i da će "razum preovladati".

Ljubi bližnjeg svog:  Obama i Putin

Obama i Putin | Foto: Profimedia

- Nadamo se da će razum preovladati i da će se sprečiti situacija u Evropi koja bi dovela do nove vojne konfrontacije sa mogućim opasnim posledicama, navelo je Ministarstvo u saopštenju.

U saopštenju se ističe da SAD koriste mit o "ruskoj pretnji" da bi opravdale svoje planove o razmeštanju teške vojne tehnike u nekim zemljama Evrope i da bi izbegle odgovornost za dešavanja u Ukrajini.

- SAD raspaljuju emocije i namerno podstiče antirusku fobiju kod svojih evropskih saveznika da bi iskoristile trenutnu tešku situaciju i proširili svoje vojno prisustvo i uticaj u Evropi, navelo je rusko ministarstvo, prenela je agencija Tas s.

Rusko Ministarstvo odbrane je ranije obećalo "adekvatan odgovor" ako se u istočnoj Evropi pojave američki tenkovi.

Pres sekretar ruskog predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, odbio je ranije danas da komentariše medijske izveštaje po kojima bi SAD mogle da instaliraju tešku vojnu tehniku u bazama u baltičkim zemljama Litvaniji, Letoniji i Estoniji, kao i u Poljskoj, Rumuniji, Bugarskoj, i možda Mađarskoj.

Agencija Interfaks prenela je izjavu koordinatora uprave generalnih inspektora Ministarstva odbrane Jurija Jakubova da će Rusija moći adekvatno da odgovori na raspoređivanje tenkova, artiljerijskih sistema i drugog teškog naoružanja SAD i zemalja NATO-a u zemljama istočne Evrope i Baltika.

Prema njegovim rečima, to bi predstavljalo "najagresivniji potez Pentagona i NATO od vremena Hladnog rata iz prošlog veka", a "Rusija ne bi imala izbor već da jača svoje snage i sredstva u strateškom pravcu na zapadu".

- U prvom redu, biće ojačana grupa vojske duž cele zapadne granice Rusije, uključujući nove formacije tenkovskih, artiljerijskih i vazduhoplovnih jedinica. Raketna brigada u Kalinjingradskoj oblasti će se ubrzanim tempom naoružavati novim operativno-taktičkim raketnim sistemima "Iskander", značajne izmene pretpreće ruska grupa u Belorusiji, i tako dalje", rekao je Jakubov.

Ruski general je podvukao da je Rusija istupila iz Sporazuma o konvencionalnom naoružanju u Evropi (CFE) i da prilikom sprovođenja uzvratnih mera ne bi bila ograničena, kao što je to ranije bilo, brojnim stanjem tenkova, aviona i artiljerijskih sistema u pograničnim rejonima.

Tas s je preneo izjavu predstavnika sekretarijata za odbranu SAD Stiva Vorena da Pentagon još nije doneo nikakvu konačnu odluku o razmeštanju teške vojne tehnike u Evropi.
Poslednji komentari
  • alo, šta se čeka Vreme: 15.06.2015 22:16h

    ajde više aman. dokle više ovo iščekivanje. niste više interesantni.

  • Vladan Vreme: 30.06.2015 13:06h

    sta slika ce se opet ????????

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP