Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NEKAD SAVEZNICI, DANAS NEPRIJATELJI:

Al Kaida i Islamska država proglasili rat do istrebljenja!

Autor: Jutarnji list | 04.09.2014 - 18:14:00h | Komentara: 0

Islamska država, pokret koji je proglasio kalifat, bila je ogranak Al Kaide sve dok ih se Osama bin Laden nije odrekao uz obrazloženje da su previše ekstremni.

Snimak jedne od egzekucija  koji je objavio ISIL

Snimak jedne od egzekucija koji je objavio ISIL

Nakon što je teroristička organizacija Islamska država (IS) proglasila kalifat (sistem vladavine u kom je vrhovni vladar zakonit naslednik Muhameda) i uputila poziv svim muslimanima na svetu da kao vođu prihvate Abu Bakar al Bagdadija, stručnjaci širom sveta su se složili da bi to moglo da prouzrokuje sukob između islamskih militanata, posebno sa Al Kaidom.
Ispostavilo se da nije trebalo dugo da čekaju kako bi se njihove tvrdnje ostvarile. I pre nego što je Islamska država objavila svoj proglas, Al Kaida koja je najpoznatija i najuticajnija teroristička organizacija, javno se odrekla IS-a, piše Jutarnji.hr.
Ako je verovati dokumentima koji su navodno pronađeni u kući u kojoj se krio Osama Bin Laden, on je sam smatrao da je nova militantna grupa iz Iraka isuviše brutalna. Navodno je 2011. godine u tim dokumentima napisao da bi Al Kaida trebalo da se odrekne IS-a, kako ne bi izgubila podršku svojih sledbenika.
Bin Ladenovo mišljenje deli i njegov naslednik Ajman Zavahiri, koji je putem video snimka islamističkim borcima u Siriji poručio da se odreknu al Bagdadija, a i on se sam početkom proleća ove godine odrekao IS-a jer nisu hteli da slušaju njegove naredbe.
Međutim, Al Kaida ima nešto što IS-il silno želi: globalnu verodostojnost, poštovanje, ugled, podršku i lojalnost svetskih džihadističkih organizacija, što dodatno pravi još veće tenzije između njih.
Jedan od sledbenika Al Kaide je i grupa Fronta al Nusra iz Sirije, čiji vođa Abu Mohamed al Joulani neretko ističe da im je odan, koja je trenutno najveći neprijatelj IS-a u Sriji i služi kao veoma dobar primer internih ekstremističkih svađa, a najveći sukobi između njih su isplivali kada je al Bagdadi, vođa IS-a došao u sirijski grad Alep kako bi vrbovao al Nusrine borce. Od tada se Islamistička država bori protiv sirijske vojske.

Ubio hiljade ljudi,  a nije mogao da smisli kolege teroriste: Osama bin Laden

I on ih je smatrao suviše ekstremnim: Osama bin Laden | Foto: Profimedia

Prema pisanju FP-a, od početka ove godine, mali ali značajan broj Al Kaidinih frakcija se pridružio Islamskoj državi, tako da se sada slobodno može reći i da je možda blizu i početak sukoba unutar same Al Kaide. Međutim, i pored toga što je određen broj njih pružio podršku, ipak je samo mali broj podržao i kalifat.
Kada je reč o novim saveznicima, Indonezija je najvažniji centar podrške Islamskoj državu, ali nisu jedini. Postoje glasine da će se avganistanska militantna grupa Hezb e Islami priključiti IS-u, a veruje se da imaju podršku i među militantima u pojasu Gaze. Ipak, najveću podršku prema FP-u imaju među radikalnim muslimanima na engleskom govornom području, a jedina stvar koja IS-u ne ide u korist je činjenica da su džihadisti, nezavisno od podrške Al Kaidi, glavni finansijeri.
Ono što je zanimljivo je to da se vođa Al Kaide Zavahiri još uvek nije oglasio povodom proglašavanja kalifata, što može dati utisak da je njegova grupacija oslabljena. Za razliku od njega al Bagdadi je stalno prisutan i gazi ka svom cilju.
Nameće se još jedno pitanje. Šta će se dogoditi sa Al Kaidom ako Zavahiri umre? Očigledno je da on koliko toliko još uvek drži konce u rukama, a budućnost organizacije koju je osnovao Bin Laden će odrediti čovek koji bude nasledio sadašnjeg vođu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP