Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ŠUMSKI DŽIHAD

Al Kaida kriva
za požare u Evropi!

Autor: Tanjug | 03.10.2012 - 12:55:00h | Komentara: 0

Globalna militantna islamistička organizacija Al Kaida otpočela je novu strategiju "1.000 uznemiravajućih napada" izazivanjem velikih požara u Evropi, rekao je danas direktor ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) Aleksandar Bortnikov.

požar, Evropa, teroristi, Grčka

Evropu su ove godine zadesili brojni požari | Foto: FoNet / EPA

On je optužio Al Kaidu za nedavni niz kobnih šumskih požara u Evropi, rekavši da su oni podmetnuti u okviru nove strategije te organizacije, koja ima za cilj iscrpljivanje neprijatelja brojnim napadima, uz beznačajne troškove, prenosi AFP.


- Podmetanje požara po šumama u zemljama EU je nova tendencija Al Kaidine strategije '1.000 napada - kazao je Bortnikov na sastanku šefova bezbednosnih službi, navodi novinska agencija RIA Novosti.

Bortnikov je rekao da taj metod omogućava Al Kaidi nanošenje znatne ekonomske i moralne štete bez ozbiljnijih prethodnih priprema, tehničke opreme ili većih troškova.

požar, Evropa, teroristi, Španija

Požari nanose znatnu ekonomsku i moralnu štetu  | Foto: AP

Prema njegovim rečima, brojni ekstremistički sajtovi pozvali su na "šumski džihad", uz objavljivanje detaljnih instrukcija o tome kako i gde je najbolje podmetnuti požar.

Pogubni požari su u proteklih nekoliko meseci uništili velike šumske površine u zemljama EU kao što su Portugalija i Španija, a one koji podmeću takve požare je, kako Bortnikov kaže, veoma teško pronaći i krivično goniti.

požar, Evropa, teroristi, talibani

Sa bazuka prešli na upaljače: Al Kaida | Foto: AP

Govoreći na današnjem sastanku 11 šefova specijalnih službi, bezbednosnih struktura i službi za sprovodjenje zakona, Bortnikov je kazao da je za vreme samita APEK-a u Vladivostoku, koji je održan prošlog meseca, obuzdana aktivnost više od 30 emisara i funkcionera medjunarodnih terorističkih organizacija, prenela je agencija Itar-Tas.

Aktivnost terorističkih organizacija bila je usmerena na destabilizaciju situacije u Vladivostoku i Primorskom kraju, naveo je direktor FSB.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP