Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

SPREMA SE RAT

Ameri kreću na Siriju!

Autor: Ekipa Alo! | 07.12.2012 - 12:46:00h | Komentara: 2

Američke trupe gomilaju se uz sirijsku granicu nakon što je visoki zvaničnik SAD potvrdio da režim hoće da iskoristi hemijsko oružje. Postavlja se pitanje da li je ovo samo još jedna američka propaganda kao što je bilo i navodno iračko oružje za masovno uništenje, zbog koga su američke trupe okupirale tu bliskoistiočnu zemlju.

Sirija

Vojne snage lojalne Bašaru Al Asadu  | Foto: Reuters

Sirijski predsednik Bašar el Asad priprema hemijsko oružje i njime namerava da uguši pobunu, koja protiv njegovog režima traje dvadeset meseci. To je potvrdio neimenovani visoki američki zvaničnik, samo dva dana nakon što je lider SAD Barak Obama upozorio Asada da ne koristi drastična sredstva protiv sopstvenog naroda, jer će morati da se suoči s posledicama.

Istovremeno, duž granice Sirije već je raspoređeno više od 10.000 američkih vojnika, u pratnji nosača s osam aviona, što se tumači kao priprema za invaziju na tu zemlju.

Bašar Al Asad

Da li poseduje hemijsko oružje: Bašar Al Asad | Foto: FoNet

Visoki američki izvor tvrdi da je sirijska vojska već napunila bombe smrtonosnim nervnim gasom sarinom. Sada imaju rok od 60 dana da ih iskoriste, jer će nakon tog perioda opasna supstanca početi da isparava i moraće da bude uništena. Prema rečima zvaničnika, sirijski režim još nije napunio avione tim bombama, ali se samo čeka naredba. Inače, gas sarin može da se iskoristi na više načina, ali se pretpostavlja da su ga Sirijci stavili u specijalne kanister-bombe koje pucaju nakon što se izbace iz aviona.

Sirija

Tokom sukoba u Siriji stradalo je više od 40.000 ljudi | Foto: AP

- Verujemo da će se gas raspršiti po zemlji kao sprej - naglasio je američki zvaničnik.
Takvi navodi izazvali su burne reakcije međunarodne zajednice, koja je zapretila Siriji da joj ne padne na pamet da koristi hemijsko oružje, jer će u protivnom NATO morati da interveniše.
S druge strane, zamenik sirijskog ministra inostranih poslova Fajsal Mekdad optužio je SAD i Evropu da koriste pitanje hemijskog oružja kao opravdanje za budući napad koji planiraju na Siriju i naglasio da bi intervencija bila katastrofalna.

Brodovi bolnice

Ameri su rasporedili svoje snage | Foto: Project Hope

Ranije ove nedelje NATO je odobrio Turskoj da duž svoje granice sa Sirijom rasporedi raketni sistem "Patriot". Budući da je tokom sukoba u Siriji, tokom kojih je poginulo više od 40.000 ljudi, nekoliko projektila već završilo na turskoj teritoriji, ta zemlja je posebno zabrinuta zbog hemijskog oružja.
Poslednji komentari
  • jovicaN Vreme: 09.12.2012 00:26h

    Sadam je malo pre napada na Irak hemijsko oružje sakrio u Siriji i sad je pronađeno - znači rešana misterija Iračkog rata i nađeno opravdanje za napad na Siriju. Samo da ga ne prošvercuju u Srbiju!

  • fox molder Vreme: 08.09.2013 11:45h

    Treba da se izvrsi detoksikacija sarina, bojnog otrova koji ima produzeno dejstvo, a izaziva halucinacije;

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP