Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

POTENCIJALNI SUKOBI

Američka mornarica vežba za rat sa Kinom?

Autor: BBC | 15.10.2014 - 22:10:00h | Komentara: 1

“Sjedinjene Američke Države preferiraju razgovore sa Kinom, ali očigledno je da je njihova mornarica počela da vežba i za potencijalne sukobe”, prenosi Bi-Bi-Si.

Novinar britanskog javnog servisa dobio je poziv da poseti nuklearni nosač aviona Američke vojske, što je ocenio kao “poziv koji se ne dobija tako često u karijeri”, ali i dodao da nakon onoga što je video (i zapisao), nova pozivnica sigurno neće stići neko vreme.

Američka mornarica

Američka mornarica | Foto: Profimedia.rs

- Buka na palubi nosača „Džordž Vašington” je nešto što nikada ranije nisam doživeo. Na samo nekoliko metara gde sam stajao borbeni avioni “11 F/A-18 super hornets” čekaju svoj red za uzletanje - piše novinar Rupert Vingfild.

Prvi u nizu, kako vrlo slikovito opisuje Vingfild, „zakačen je na katapult, a zatim nastaje krešendo dok njegovi motori grme do potpunog zagrevanja. Zatim, u oblaku bele pare, avion od 15 tona katapultiran je sa palube broda kao da se radi o najobičnijoj igrački”.

- Samo sekund kasnije, posada u svojim raznobojinim odelima disciplinovano priprema naredni avion za uzletanje. Posmatrajući Američku mornaricu sa ove blizine, veoma je teško ne osetiti strahopoštovanje. Nemaju ostale svetske mornarice ovakve “igračke”, niti ih pokazuje sa toliko šarma. Ali, dok sam stajao na palubi snimajući svoju reportažu o tome kako “SAD vežba rat sa Kinom”, vidim svog domaćina zaduženog za odnose s javnošću u mornarici kako se trgnuo - nastavlja novinar.

Na uobičajnu PR retoriku već su svi navikli: “Američka mornarica ne vežba da ratuje ni sa jednom zemljom”.

USS North Carolina

USS North Carolina | Foto: Profimedia

 
- Ali, mornarica sigurno nije okupila dva nosača i 200 borbenih aviona kod obale Guama iz zadovoljstva. Ovo je ono što Pentagon sada naziva „Vazdušno-vodena bitka” - dodaje Vingfild.

U pitanju je koncept koji se prvi put pojavaio 2009, i specijalno je oformljen kako bi se suprotstavio rastućoj pretnji iz Kine.

- Nekoliko minuta kasnije, stojim na mostu „Džordža Vašingtona” sa admiralom Markom Montgomerijem, komadantom Pete udarne jedinice. Snage pod njegovom komandom vežbaju scenario koji on naziva „anti-pristup”. Kaže mi: “Kada govorimo o našim sposobnostima, govorimo o sposobnostima da vršimo neograničene operacije u vodama po našem izboru” - naglašava Vingfild.
Kako dalje priča, komandant Montgomeri poverio mu se i da oni “razvijaju taktiku, tehnike i procedure da nastave operacije u nekontrolisanim situacijama, dok druge zemlje razvijaju veoma složeno odbrambeno oružje”.
Ipak, admiral nije želeo da otkriva pojedinosti ovih vežbi. Međutim, njegovi brodovi i avioni suočavaju se se sa veoma kompleksom mrežom pretnji koje dolaze iz vode, vazduha, kopna, sajberprostora, pa i iz svemira.
- Poznato je da pojedine zemlje imaju mogućnost da uklone satelite ili ograniče satelitske komunikacije, tako da moramo da vežbamo da radimo u okruženju kada su nam komunikacije potpuno uskraćene ili limitirane - rekao je admiral Montgomeri.
Mornarica Kineske narodne oslobodilačke armije još ne može da se takmiči sa američkom, i po svemu sudeći, neće još dugo ni moći. Umesto toga, Kina razvija druge vrste oružja koje će cenjene američke avione i brodove držati podalje od kineske obale.

Mornarica Kineske narodne oslobodilačke armije

Mornarica Kineske narodne oslobodilačke armije

 
Ovo uključuje nove i tiše podmornice, dalekosežne hipersonične PVO projektile, a možda i najzabrinjavajuće, veoma precizne rakete srednjeg dometa, takozvane “ubice nosača”.
I u pravom momentu, opisuje Vingfild, oglasio se alarm i glas koji je vikao sa razglasa.
“Ovo je vežba, ovo je vežba! Crni dim, crni dim!”
“Džordž Vašington” našao se pod simuliranim napadom. Prijavljuje se da su delovi broda pod vatrom, a timovi trče da saniraju štetu.
- U poslednjih 10 godina, najvažniji i često ponavljani slogan Kine bio je “mirni uspon”. Napravljen je da uveri susede Pekinga da im rastuća vojna moć Kine nije pretnja. Međutim, otkako je predsednik Si Điping došao na vlast prošle godine, došlo je do određenih promena. Kina sada predstavlja svoj uspon i van svoje obale. Njihovi brodovi agresivno patroliraju oko ostrva Senkaku i Diaođu u istočnom delu Kineksog mora koja su pod japanskom kontrolom. Takođe, troše milijarde za izgradnju novih ostrva u južnom delu Kineskog mora - zaključuje Vingfild.
Poslednji komentari
  • Драгомир Vreme: 16.10.2014 08:14h

    !Амерa има у броју ТРИ СТОТИНЕ МИЛИОНА!А кинеза ПЕТ ПУТА ВИШЕ И ЈОШ ПРИДЕ!Где год је амер ратовао оставио је хаос и хиљаде мртвих својих војника.Нит су знали где иду а нит зашто ратују?Кинез је рекао ... Ако амер остане без иједног становника а кинези исто толико остаће их опет МИЛИЈАРДА!Па сада ти види ту математику?Иначе кинези полако купују некретнине по Америкама сједињеним.Једноставно не знају шта да раде са залихама новца.Колико има кинеза тамо преко баре?Ред је да после Обаме буде кинез прецедник и крај приче!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP