OGLADNEĆETE!
Američki novinar nahvalio
slavu svetog Nikole!
Američki list „Sun-Times“, iz Čikaga objavio je tekst jednog američkog novinara koji do detalja opisuje naš praznik svetog Nikolu.
Spremite se za klopanje u nedelju | Foto: Jelena Vučetić
Novinar Dejvid Hejmond je u uvodu rekao da je sveti Nikola zaštitnik mnogih, uključujući i pekare i decu. Njegov dan se slavi ili 6.decembra ili 19.decembra, zavisi da li smo vernici po Gregorijanskom kalendaru, kao većina, ili po Julijanskom.
Lomljenje pogače | Foto: Jelena Vučetić
Na Nikoljdan se posti, što znači da možete jesti divnu hranu, iako nema mesa.
Početak teksta američkog novinara | Foto: Screenshot sa sajta
Kovačević mi je rekao: “Žito je prva stvar koju Srbi jedu kada idu jedni drugima u posete na Nikoljdan. Čim se uđe na vrata, ljudi uzimaju po kašiku žita i jedu ga u spomen na pokojne članove porodice”, zato što pšenica “umire” u zimu, a raste ponovo na leto, to je prirodna metafora vaskrsenja. U “City Fresh-u” mogu da se kupe male porcije žita.
Posne sarme | Foto: Dušan Milenković
Prema Mojsilovićevoj, jedno od najpopularnijih jela na dan svetog Nikole je posna sarma, jelo od listova domaćeg kiselog kupusa punjenih povrćem, lagan obrok sa puno ukusa.
Slavska pogača | Foto: Vladislav Mitić
Ovakva ishrana je moj način posta”, zaključuje američki novinar.
Tagovi:
Nema komentara za ovu vest.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs