Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

OGLADNEĆETE!

Američki novinar nahvalio
slavu svetog Nikole!

Autor: S.Stepanović | 05.12.2012 - 16:56:00h | Komentara: 0

Američki list „Sun-Times“, iz Čikaga objavio je tekst jednog američkog novinara koji do detalja opisuje naš praznik svetog Nikolu.

ss

Spremite se za klopanje u nedelju | Foto: Jelena Vučetić

Novinar Dejvid Hejmond je u uvodu rekao da je sveti Nikola zaštitnik mnogih, uključujući i pekare i decu. Njegov dan se slavi ili 6.decembra ili 19.decembra, zavisi da li smo vernici po Gregorijanskom kalendaru, kao većina, ili po Julijanskom.

Hejmondov opis svetog Nikole ćemo vam dočarati potpunim citiranjem njegovog teksta:
„Iako je u četvrtak dan svetog Nikole za veći deo sveta, čikaška pravoslavna srpska zajednica, proslaviće ga 19. decembra.

ss

Lomljenje pogače | Foto: Jelena Vučetić

Na Nikoljdan se posti, što znači da možete jesti divnu hranu, iako nema mesa.

Dragan (Deni) Kovačević i Jelena Mojsilović vode "City Fresh Market" koji pravi mnoga tradicionalna jela, uglavnom vegeterijanska, a i proizvode bez mleka, za ovaj značajni srpski praznik.
Žito – skuvana pšenica sa mlevenim orasima – skromna je poslastica za ovaj posni dan, ali kremasta i veoma ukusna.

dd

Početak teksta američkog novinara | Foto: Screenshot sa sajta

Kovačević mi je rekao: “Žito je prva stvar koju Srbi jedu kada idu jedni drugima u posete na Nikoljdan. Čim se uđe na vrata, ljudi uzimaju po kašiku žita i jedu ga u spomen na pokojne članove porodice”, zato što pšenica “umire” u zimu, a raste ponovo na leto, to je prirodna metafora vaskrsenja. U “City Fresh-u” mogu da se kupe male porcije žita.

ss

Posne sarme | Foto: Dušan Milenković

Prema Mojsilovićevoj, jedno od najpopularnijih jela na dan svetog Nikole je posna sarma, jelo od listova domaćeg kiselog kupusa punjenih povrćem, lagan obrok sa puno ukusa.

Prelepi hlebovi, kolači i štrudle takođe prate posni dan svetog Nikole, kako i priliči svecu koji je zaštitnik pekara. U njima nema mlečnih sastojaka, ali ova peciva su toliko bogata, da vam puter uopšte neće faliti.
Vino i šljivovica se takođe služe, neretko topli, uz malo šećera.
Sada smo usred sezone srpskog posta, koja je počela 29. novembra, a završava se 6. januara, jedan dan pre srpskog slavljenja Božića. Tokom ove sezone, “City Fresh Market” nudi sve gore pomenute specijalitete za dan svetog Nikole. Većina ovih jela je tradicionalno vegeterijanska, tokom nekoliko vekova pre nego što je taj termin popularizovan, i ona su mnogo ukusnija nego što biste mogli da zamislite za vegeterijansku hranu.

ss

Slavska pogača | Foto: Vladislav Mitić

Ovakva ishrana je moj način posta”, zaključuje američki novinar.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP