Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

RAT U NAJAVI

Američki Senat: Obama, možeš da napadneš Siriju!
Sirija: Branićemo se po cenu Trećeg svetskog rata!

Autor: Tanjug / N. G. | 04.09.2013 - 21:35:00h | Komentara: 2

Spoljnopolitički odbor američkog Senata izglasao je v ečeras da se predsedniku Baraku Obami da ovlašćenje za upotrebu vojne sile protiv Sirije zbog napada u kome je, kako tvrde sirijska opozicija i Zapad, upotrebljeno hemijsko oružje.

Baš ga briga  što je 2009. dobio Nobela za mir: Barak  Obama

Baš ga briga što je 2009. dobio Nobela za mir: Barak Obama | Foto: AP

Bela kuća je zvanično zatražila od američkog Kongresa da odobri upotrebu vojne sile protiv režima u Siriji.


Vlasti SAD su u petak objavile da je sirijski režim "izveo napad
hemijskim oružjem" u predgrađu Damaska, u kojem je ubijeno 1.429
ljudi, od čega 426 dece.

Predsednik Barak Obama najavio je vojnu akciju kao kaznu za ovaj zločin protiv čovečnosti, ali je kasnije saopštio da čeka odluku Kongresa koji nastavlja sa radom 9. septembra.

U međuvremenu, američki Senat odobrio je rezoluciju koja dozvoljava upotrebu vojne sile u Siriji i rekao da je njihova politika da promene težište snaga u Siriji. Američki napadi će trajati 60, a najviše 90 dana, sa ciljem slabljenja al-Asadovog režima i stvaranja uslova za formiranje demokratske vlade u Siriji.

Očekuje se da će se o rezoluciji, koju je odbor izglasao sa 10 glasova za i sedam protiv, ceo Senat izjasniti sledeće sedmice, javio je AP.

Nacrtom rezolucije o kojoj je Odbor glasao Obami bi bilo omogućeno da naredi ograničenu vojnu misiju u Siriji, sve dok ona ne traje duže od 90 dana i dok ne obuhvata ulazak američkih vojnih trupa u borbene operacije na tlu Sirije.

Nacrt rezolucije su izradili predsedavajući Odbora senator Bob Menendes, demokrata, i vodeći republikanac u Odboru senator Bob Korker.

Ovo je prvi put da su američki poslanici glasali da se odobri vojna akcija od oktobra 2002. godine, kada je tadašnji predsedniki Džordž Buš dobio ovlašćenje da izvrši invaziju na Irak.
 

Sirija: Branićemo se po cenu Trećeg svetskog rata!

Sirija će preduzeti "sve mere odmazde" ukoliko bude napadnuta i nikada se neće predati, "čak i da dođe do Trećeg svetskog rata", izjavio je zamenik sirijskog ministra inostranih poslova Fajsal Mukdad.

"Sirijska vlada neće promeniti stav čak i da izbije Treći svetski rat. Nijedan Sirijac ne može da žrtvuje nezavisnost svoje zemlje", rekao je Mukdad u ekskluzivnom intervjuu za AFP.

On je odbio da iznese bilo kakve detalje o merama koje je pomenuo.

Saveznici sirijskog režima, Iran i Rusija, upozoravaju da bi svaka vojna intervencija mogla da ima razorne regionalne posledice.

Međutim, u jednom intervjuu objavljenom ranije danas, ruski predsednik Vladimir Putin je naizgled zauzeo pomirljiviji stav, rekavši da ne isključuje rusko slaganje s napadima na Siriju, ukoliko bi bilo dokazano da su snage režima u Damasku izvele navodni napad hemijskim oružjem 21. avgusta.

Mukdad tvrdi da podrška Rusije Siriji nije promenjena, uprkos komentarima Putina koji nagoveštavaju pomirljiviji ton prema Zapadu.

"Ruska pozicija je nepromenjena; to je odgovorna pozicija prijatelja koji se zalaže za mir", rekao je sirijski diplomata.

Gledište Mukdada kao da potkrepljuje Putinovo upozorenje izneto na današnjem sastanku u Kremlju da će Kongres SAD dati legitimitet "agresiji", ukoliko odobri vojnu akciju protiv Sirije.

Poslednji komentari
  • pomocnik dok Vreme: 05.09.2013 00:52h

    Na delu su nobelovac i demokrate!

  • zoran cenić Vreme: 05.09.2013 07:58h

    uvek su se Ameri mešali,naročito tamo gde je "ugrožen američki interes i gde su ugrožena ljudska prava",pa se pitam kad će da intervenišu u sopstvenoj zemlji jer su tamo najviše ugrožena ljudska prava(crnci,indijanci,azijati....),setimo se samo Iraka,Libije,Avganistana,Srbije,Vijetnama,Granade,Koreje... koji su to nacionalni interesi Amerike bili ugoženi tako da su morali da napadnu te zemlje???Poznati su po svojim lažima(o Sadamu, Gadafiju,o Račku na Kosovu...) a sve ovo se događa zbog nafte ili nekog drugog prirodnog bogatsva neke zemlje a koji su neophodni Americi i zato bih voleo da se desi Treći svetski rat i jednom zauvek da nestanu Amerika i njoj slične države

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP