Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

UBIO 16 AVGANISTANACA

Američki vojnik će priznati pokolj da izbegne smrtnu kaznu!

Autor: Tanjug | 30.05.2013 - 14:00:00h | Komentara: 0

Američki vojnik, optužen za ubistvo 16 Avganistanaca prošle godine u jednom selu, priznaće krivicu da ne bi bio osuđen na smrtnu kaznu i žao mu je zbog onoga što je učinio, rekli su njegovi branioci.

Robert Pejls

Robert Bejls | Foto: AP

Poručnik Robert Bejls (39) optužen je po 16 tačaka optužnice za ubistvo, šest za pokušaj ubistva i sedam za napad zbog masakra koji je u martu prošle godine počinio na jugu Avganistana. Sedamnaest od 22 žrtve bile su žene ideca i skoro svima je pucano u glavu. Tužioci su u novembru tražili smrtnu kaznu.


Njegvo branilac Džon Braun izjavio je juče da će se Bejls 5. juna izjasniti da je kriv.
"Danas smo najavili da ćemo postići sporazum sa vojskom da odustane od smrtne kazne ako prizna krivicu. A zatim će u septembru biti izrečena presuda kada ćemo videti da li će dobiti doživotnu kaznu sa mogućnošću da izađe ranije iz zatovra i ostatak kazne odsluži uslovno ili bez mogućnosti da ikada izađe na slobodu", rekao je Braun.

Na pitanje da li se Bejls kaje, advokat je odgovorio: "Apsolutno. I mislim da će to biti jasno u nastavku procesa. On oseća olakšanje zbog toga što smrtna kazna više nije opcija".
Sledeće saslušanje zakazano je za sledeću sredu u bazi Luis-Mekord u američkoj državi Vašington gde je Bejls pritvoren.
"To će biti više ili manje izjašnjavanje o krivici", dodao je Braun na video snimku objavljenom na sajtu BBC.
 
Bejls je u noći 11. marta 2012. godine navodno otišao iz svoje baze u distriktu Pandžvaji u južnoj avganistanskoj provinciji Kandahar da izvrši masakr u kome je pobio i devetoro dece. On je navodno posle toga spalio nekoliko tela svojih žrtava.
Na pretresu pre početka suđenja u novembru prošle godine, Bejlsova porodica je tvrdila da je nevin dok se ne dokaže da je kriv, rekavši da je on "hrabar i častan", dok su njegovi branioci pokrenuli pitanje uloge alkohola, droge i strasa u toj tragediji.

Međutim, tužioci su na pretresu, koji je trajao osam dana, rekli da je pokolj bio "nečuven i gnusan". Oni su tvrdili da je Bejls dva puta odlazio iz baze da bi ubijao i da je u pauzi između dva ubilačka pohoda čak pričao kolegi šta je uradio.
Pretres se tri dana odvijao i u Avganistanu kako bi mogli da svedoče Avganistanci koji su preživeli masakr i rodbina onih koji su ubijeni.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP