Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

TROGODIŠNJE KRVOPROLIĆE

Amerika i Britanija zajedno kreću u novi rat!

Autor: RTS | 06.09.2014 - 13:15:00h | Komentara: 0

Britanija bi mogla da se uključi u trogodišnji sukob sa islamističkim teroristima, a taj rok predložio je američki državni sekretar Džon Keri poslednjeg dana samita NATO-a u Velsu, piše britanski Telegraf.

Barak Obama kao prodavac automobila

 | Foto: Profimedia

London obećava da će ostati uz Sjedinjene Američke Države u borbi za "degradaciju i konačno uništenje" "Islamske države Irak i Levant" (ISIL).
Britanski premijer Dejvid Kameron insistira da Britanija "još uvek" nije za pokretanje vazdušnih udara, ali dodaje da je "jasno da je vojno angažovanje potrebno", priključujući se "koaliciji" za borbu protiv terorista koju predvode SAD.
Kameron je obećao da ostaje uz Baraka Obamu, koji je rekao da će uterati džihadiste na "isti put na koji smo uterali Al Kaidu".
Kameronova odluka dolazi na kraju nedelje u kojoj je ISIL, koji je ubio dva američka novinara, zapretio pogubljenjem britanskog državljanina Dejvida Hajnesa.
Na kraju samita NATO-a, Kameron je ponovio da bi Britanija mogla da uzme ulogu u vojnoj intervenciji radi zaštite "nacionalnih interesa".
"Borba u koju smo uključeni, bitka sa islamističkim ekstremistima u zemlji i inostranstvu, jeste generacijska", naveo je Kameron.
"Jasno je da je potrebno vojno angažovanje i već sam rekao da ništa nije isključeno. Radićemo u našem nacionalnom interesu. Šta god da radimo mora biti deo sveobuhvatnog plana. Moramo da sarađujemo sa saveznicima. Moramo odmah da pomognemo onima koji su na terenu uključeni u borbu", istakao je Kameron.
Komentari britanskog premijera usledili su pošto je američki državni sekretar Džon Keri otkrio da je jedan broj članica NATO-a formirao "koaliciju", koji će zbrisati "genocidni i otmičaki" ISIL.
Plan za borbu sa ISIL mora biti utvrđen uoči sednice Generalne skupštine UN, kasnije ovog meseca, dodao je Keri.
Kameron i Obama saglasili su se da bi vazdušne urade trebalo pokrenuti samo ako bi Iračani mogli odmah da formiraju "stabilnu, inkluzivnu vladu".
"Premijer (Kameron) je dosta vremena proveo sa Obamom (na samitu). Mnogo su razgovarali", rekao je za Telegraf neimenovani visoki zvaničnik britanske vlade.
Američki predsednik je izjavio da su članice NATO-a "jednodušne" u uverenju da treba uništiti ISIL.
"To se neće dogoditi preko noći, ali se krećemo u pravom smeru. Postići ćemo naš cilj", siguran je Obama.
Nemačka kancelarka Angela Merkel, večeru na NATO samitu ipak je provela ubeđujući lidere da fokus treba staviti na Avganistan, pre nego na krizu u Iraku i Siriji.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP