Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

RAT

Amerika spremna za
rat sa Iranom 2013!

Autor: Tanjug | 17.09.2012 - 11:33:00h | Komentara: 0

Ako se pregovorima ne postigne rešenje za iranski nuklearni program, 2013. godine će po svoj prilici izbiti vojni sukob s Iranom, izjavio je bivši američki ambasador u Izraelu Martin Indik.

Krčka se sukob

Krčka se sukob | Foto: freedigitalphotos.net

Ako se pregovorima ne postigne rešenje za iranski nuklearni program, 2013. godine će po svoj prilici izbiti vojni sukob s Iranom, izjavio je bivši američki ambasador u Izraelu Martin Indik.
"Još uvek ima vremena, možda šest meseci, čak i po sopstvenom rasporedu izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, da se vidi da li se može pregovorima postići rešenje", rekao je Indik za program Si-Bi-Esa (CBS), preneli su izraelski mediji.
On je, medjutim, priznao da je pesimista: "Ako se to ne postigne - a trebalo bi uložiti svaki napor, iscrpsti svaku šansu da se postigne - onda se bojim da će 2013. biti godina u kojoj ćemo imati vojni sukob s Iranom."

U poslednjih nekoliko nedelja kulminirala je retorika o mogućnosti vojnog udara protiv Irana, kada je izraelski premijer Benjamin Netanijahu tražio od SAD da odrede crvene linije za razvoj nuklearnog programa Teherana, a američki predsednik Barak Obama odbio da to učini.

"Iran nema nuklearno oružje. Iako još ima vremena, nema ga puno i mislim da razlika izmedju Netanijahua i Obame nije tako velika u odnosu na predsednikovu posvećenost da ne dozvoli da Iran razvije nuklerno oružje", kazao je Indik koji je bio američki ambasador u Izraelu dva puta, a sada je direktor za spoljnu politiku Instituta Brukings u Vašingtonu.

Iran odlučan!

Iran odlučan! | Foto: freedigitalphotos.net

Insistiranje Izraela da Vašington objavi crvenu liniju koju Iran ne bi smeo da predje, Indik je ocenio kao nerazuman zahtev.
"Ideja o stavljanju javne crvene linije, zapravo postavljanje ultimatuma je nešto što ni jedan predsednik ne bi učinio", kazao je on, istakavši da "Mit Romni, Obamin rival na predsedničkim izborima, nije odredio crvenu liniju, a ni Netanijahu u odnosu na akcije Izraela".
Netanijahu je u intervjuu za izraelske medije podsetio da je on počeo da govori o potrebi ekonomskih sankcija protiv Irana kada niko drugi to nije radio, a onda su mu se drugi pridružili. On je sada je ocenio da se stiglo u "fazu crvenih linija", izrazivši nadu da će se drugi pridružiti.
"Potrebno je vreme da se ubede ljudi u mudrost te politike", rekao je Netanijahu, koji tvrdi da je prvi put upozorio na nuklearni Iran pre 16 godina.
Ta izjava, ta aluzija da je potrebno sačekati da bi se drugi ubedili, čini se da potire svaku ideju da je Netanijahu na ivici da preduzme odlučnu akciju kako se moglo zaključiti iz njegovih ranijih izjava, komentarišu izraelski mediji.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP