Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ZVECKANJE ORUŽJEM

Amerikanci dopremili nuklearke u Veliku Britaniju

Autor: Politika | 14.06.2014 - 22:15:00h | Komentara: 0

Američki bombarderi stigli su u Veliku Britaniju sa nuklearnim oružjem, piše nedeljnik „Kanar anšene” pozivajući se na izvore iz francuske obaveštajne službe.

Prijateljstvo  i poštovanje na  ispitu: Vladimir  Putin i Barak  Obama

Vladimir Putin i Barak Obama | Foto: Profimedia

U tekstu „Obamin rejting porastao zahvaljujući Putinu?” citira se visoki francuski diplomata koji kaže da je američkom predsedniku nedavno porasla popularnost nakon što je pokazao čvrstinu prema ruskom sagovorniku. Ova čvrstina se ilustruje i na vojnom planu.
Tri teška bombardera B-52 stigla su 4. juna u britansku bazu Ferford, u blizini Londona. Amerikanci su odbili da kažu da su na avione iz kojih može da se gađa sa visine od 15.000 do 20.000 metara zakačili i nuklearno oružje, ali je to potvrdila francuska obaveštajna služba. Poslednjih godina je samo američka Šesta flota u Mediteranu posedovala ovo naoružanje, navodi „Kanar anšene”.
„To je ono što vojnici nazivaju gestikulacijom, ali ovog puta sa atomskim oružjem pride”, piše satirični nedeljnik, koji konstatuje da su u tu svrhu do sada služili borbeni avioni i avioni radari.
Amerikanci su u martu poslali avione F-15 i F-16 u Litvaniju i Poljsku, gde su im se pridružili francuski vojni avioni „rafal” i „miraž 2000”.
„Ali Bela kuća ima druge planove na umu”, piše francuski list, precizirajući da je Obama dobio milijardu dolara od Kongresa za raspoređivanje dodatnih vojnih snaga u centralnoj i istočnoj Evropi i zajedničke vojne manevre sa lokalnim vojskama. Ovaj novac biće upotrebljen i za snaženje američkog vojnog prisustva u Crnom moru i u Baltičkom moru, južno i severno od Rusije.

Stelt  lovci bombarderi  tipa F22

Ukrajina, prema pisanju francuskog lista, uživa posebni tretman.
Čak Hejgel, šef Pentagona, poverio je francuskom ministru odbrane Žan-Iv le Drijanu 7. juna u Parizu da će mala ekipa američkih vojnika uskoro stići u Kijev. Njihova misija će biti da rade na metodama za razvoj odbrane zemlje.
To je samo prva faza, objasnio je Hejgel francuskom ministru, pre nego što SAD ne organizuju podršku u vidu obuke, usavršavanja i pomoći ukrajinskim vojnim snagama i graničarima.
Američke snage su, navodi list, veoma tražene u državama istočne i centralne Evrope, na prvom mestu u Poljskoj, baltičkim zemljama, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj Republici, Slovačkoj, Mađarskoj, Moldaviji i Rumuniji.
Ove zemlje traže stalno vojno prisustvo SAD i NATO-a na njihovoj teritoriji, rekli su ovom listu francuski oficiri u sedištu vojnog saveza.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP