Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

SKANDAL!

Amerikanci nisu deportovali deset nacista!

Autor: Tanjug | 30.07.2013 - 11:14:00h | Komentara: 0

Najmanje 10 nacističkih ratnih zločinaca koje je Vašington trebalo da deportuje, nikada nisu napustili zemlju, od kojih je četvoro i danas živi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Ljudima u pozorištu pozlilo od nacističke priče

Ratni zločinci i dalje žive u SAD

Svih 10 muškaraca koje je trebalo deportovati upali su u američki pravni vakuum, jer dok je Vašington hteo da ih izruči, nijedna druga zemlja bila spremna da ih primi, prenela je agencija AP.


U toku je proces deportacije za Vladesa Zajankausjasa u američkoj državi Masačusets, Teodora Sehinskija u Pelsivaniji, Jakiva Palija u Njujorku i Džona Kalimona u Mičigenu.

Svi su oni sličnih godina starosti, lišeni državljanstva uz naloženu deportaciju, mada i dalje žive svoje živote u porodičnom okruženju, dok na desetine drugih osumnjičenih nacista u SAD-u uživaju pravo na socijalno osiguranje i druge beneficije godinama, dok se vodi pravna procedura.

SAD mogu da deportuju osumnjičene zbog dokaza o umešanosti u nacističkim ratnim zločinima, ali ne mogu takvim osobama da sude, jer su navodni zločini nisu bili na američkom tlu.

Odgovornost za njihovo krivično gonjenje prepuštaju zemljama u kojima su zločini počinjeni ili naredjeni, ukoliko osumnjičeni ikada tamo stignu.

Od kada je američko ministarstvo pravde oformilo Kancelariju za pronalaženje i deportovanje osumnjičenih nacista pre 34 godina, pokrenut je pravni postupak protiv 137 osoba od kojih je manje od polovine (njih 66) deportovano ili je spovedena ekstradicija odnosno dobrovoljni odlazak iz SAD-a.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP