Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

TRAŽI GA BELGIJA ZBOG UBISTVA

Andrija Drašković uhapšen u Splitu

Autor: I. N. | 24.06.2015 - 18:45:00h | Komentara: 2

Andrija Drašković uhapšen je na aerodromu u Splitu. Drašković je priveden na osnovu naloga za hapšenje koje su izdale belgijske vlasti.

Andrija Drašković

Andrija Drašković | Foto: Dušan Milenković

Draškovića, naime, traže zbog ubistva albanskog emigranta Envera Hadrija, predsednika Pokreta za ljudska prava, koji je likvidiran krajem februara 1990. godine u središtu Brisela. Mediji su nedavno pisali o osom slučaju u kontekstu hapšenja hrvatskih obaveštajaca Zdravka Mustača i Josipa Perkovića i njihovih dobrih veza sa kolegama iz Srbije. Navodno se radilo o jednoj od poslednjih likvidacija u režiji UDBE, odnosno, SDB-a. Kao  izvršioci navedeni su Andrija Lakonić, Veselin Vukotić i Darko Ašanin.

Lakonić je ubijen nepunih mesec dana nakon likvidacije Hadrija, i to nakon svađe s Vukotićem i Ašaninom, koji je ubijen 1998. godine u svom kafiću Koloseum na beogradskom Dedinju.

Drašković je krajem 2013. godine izašao iz zatvora u Sremskoj Mitrovici gde je služio kaznu za ubistvo Zvonka Plećića u beogradskom restoranu Knez 2000. Bio je osuđen na devet godina zatvora, ali kazna mu je smanjena za dve godine i tri meseca. On je 2007. godine uhapšen u Frankfurtu i prebačen u Italiju zbog antimafijaške istrage oko šverca cigareta i droge. Ubrzo je, međutim, pušten na slobodu, i to zbog nedostatka dokaza.

Drašković je, kako prenosi "index.hr", prilikom ispitivanja u splitskom Županijskom sudu negirao svoju povezanost sa likvidacijom Hadrija i mirno se predao. Njegov advokat Željko Gulišija ponudio je sudu garanciju od 50.000 evra, ali sud je prihvatio 100.000 evra. Uz garanciju Dražković mora da preda i pasoš. O prihvatanju garancije trebalo bi da odluči vanraspravno veće suda u Splitu.

Andrija Drašković i ranije je boravio u Hrvatskoj, a 2006. godine dao je opširan intervju "Jutarnjem listu" u kojem je naveo kako se u Hrvatskoj oseća kao kod kuće.

Poslednji komentari
  • walter Vreme: 24.06.2015 19:37h

    Dosta je glumio mafijasa sa sluzbenom DB i zastitom DB nema mu vise Markovica da ga stiti sad opet u buvaru i zabetonirajte vrata!!!

  • nijebitno Vreme: 24.06.2015 21:07h

    verovatno je i on dobijo hrvacke papire

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP