Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NAGLO ZAHLAĐENJE ODNOSA IZMEĐU SAD I NEMAČKE

Angela zvala Obamu na raport!

Autor: Ekipa Alo! | 25.10.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Kratak je put od saveznika do suparnika! U Briselu je juče počeo dvodnevni samit EU, na kojem su glavne teme trebalo da budu ekonomski oporavak Evrope i problem imigracije, ali navodi da su američke obaveštajne službe prisluškivale telefon nemačke kancelarke Angele Merkel izbili su u prvi plan.

A bili su kul  prijatelji: Angela  Merkel i Barak  Obama

A bili su kul prijatelji: Angela Merkel i Barak Obama | Foto: Reuters

„Kancelarka je telefonirala Barku Obami, predsedniku SAD, i jasno stavila do znanja da se nedvosmisleno protivi ovakvoj praksi i da ukoliko bi se potvrdilo da je to tačno, to bi bilo potpuno neprihvatljivo”, rekao je njen portparol Štefan Zajbert.


Obama je pručio Merkelovoj uveravanja da SAD ne nadziru njenu komunikaciju, ali Bela kuća nije negirala izveštaje da su američke obaveštajne službe prisluškivale njen mobilni telefon u prošlosti.

Koliko je situacija ozbiljna svedoči i podatak da je šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele pozvao na razgovor ambasadora SAD u Berlinu Džona Emersona, što je presedan u nemačko-američkim odnosima.

Angela zvala  Obamu na raport!

Angela zvala Obamu na raport!

Spor u vezi sa prisliškivanjem između Vašingtona i Berlina dešava se u jeku opšte pobune američkih saveznika u EU, a koji su bili meta špijuniranja. Francuski predsednik Fransoa Oland je zatražio da ova tema bude na dnevnom redu u Briselu nakon izveštaja da je Amerika prisluškivala preko 70 miliona telefonskih razgovora francuskih državljana.
Američke službe su špijunirale i državljane Italije i V. Britanije. Osim saveznika u Evropi, otkriveno je da američke obeveštajne službe prisluškuju i politički vrh u Meksiku i Brazilu. Zbog toga je Dilma Rusef, predsednica Brazila, početkom meseca otkazala planiranu posetu SAD.

Gardijan: SAD prisluškivale telefone 35 svetskih lidera


Sjedinjene Američke Države prisluškivale su telefonske razgovore 35 svetskih lidera pošto su Bela kuća, Pentagon i Stejt department obezbedili njihove brojeve mobilnih telefona, piše britanski "Gardijan".


Prema pisanju britanskog dnevnika, tajna dokumenta koje je obelodanio bivši službenik američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) Edvard Snouden sadržala su informaciju da je NSA "blisko saradjivala sa "odeljenjom korisnika" američke vlade, koja je obezbedila brojeve telefona vodećih stranih političara".
"Jedan neimenovani američki zvaničnik predao je 200 brojeva, uključujući brojeve svetskih lidera, koji su odmah postali meta nadzora NSA", navodi se u dokumentu, prenela je agencija Frans pres.


Najnovija saznanja dolaze usred afere oko prisluškivanih mobilnog telefona nemačke kancelarke Angele Merkel, a pošto je obelodanjeno da je NSA pratila komunikaciju brazilskih i meksičkih lidera.

Angela nosi „blekberi”!

Mobilni telefon kancelarke Angele Merkel, najnoviji „blekberi Z10“ sa specijalnom SIM kartom i sigurnosnim softverom „SecSuite”, koji ona koristi tek nekoliko sedmica, ima tehničku mogućnost da „razdvaja” privatne od službenih razgovora i verovalo se da je „otporan” na prisluškivanje. Do sada je bilo 1.200 narudžbina za novi telefon, koje su stigle iz 11 od 13 saveznih ministarstava i 23 savezne države službe.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP