Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

IPAK NIJE RAT

Ankara: Odluka
parlamenta nije
objava rata Siriji!

Autor: Ekipa Alo! | 04.10.2012 - 15:19:00h | Komentara: 0

Potpredsednik turske vlade Bešir Atalaj izjavio je danas da parlamentarno odobrenje upotrebe sile ne znači objavu rata već da je usmereno na odvraćanje susedne Sirije.

- Ovaj zakon nije za rat... Ima kvalitet odvraćanja - rekao je Atalaj novinarima posle glasanja u skupštini, preneo je AP.

Sirija

Turske vojne snage na granici sa Sirijom | Foto: Reuters

Turski parlament je sa 320 glasova za i 129 protiv dao godišnji mandat vladi na prekogranične vojne operacije, uključujući i Siriju, dan nakon granatiranja turskog mesta Akčakalea sa sirijske teritorije u kom je poginulo pet a ranjeno devet civila.

Rojters navodi Atalajeve reči da je prioritet Turske da odgovor na sirijsko granatiranje koordiniše sa mešđunarodnim institucijama.

Posle incidenta, vlada se za mandat upotrebe sile obratila parlamentu, ističući da nastavak krize u Siriji "preti kako regionalnoj stabilnosti i bezbednosti" tako i nacionalnoj bezbednosti Turske.

Postupanje Sirije u zahtevu parlamentu nazvano je "agresivnim i usmerenim protiv teritorije Turske" a vlada je rekla da je neophodno "brzo i blagovremeno delovati i preduzimati potrebne mere protiv novih rizika i pretnji" koje mogu biti usmerene protiv Turske, prenela je agencija RIA Novosti.

Vlada je mandat od parlamenta za upućivanje oružanih snaga izvan zemlje tražila na osnovu ustava.

Ruska agencija podseća da je parlament prvobitno danas trebalo da razmatra produženje na godinu dana mandata za vojne operacije na severu Iraka, budući da aktuelni ističe 17. oktobra.

Sirija

Sirijski pobunjenik | Foto: AP

Turska vojska periodično sprovodi operacije, uglavnom iz vazduha, u susednom Iraku gde su bazirani odredi separatističke Radničke partije Kurdistana.

Turski parlament odobrio je danas vojne operacije u susednoj Siriji a zvaničnici širom sveta osudjuju jučerašnje sirijske napade u kojima su poginuli turski civili i pozivaju na uzdržanost kako bi se sprečila eskalacija sukoba.


Sirijske granate pogodile su juče turski grad Akčakale, usmrtivši petoro civila, medju kojima majku i troje dece, nakon čega je Turska odmah uzvratila napad.


Sirijski ministar za informisanje Omran Zoabi je saopštio da Damask vodi istragu o napadu, izrazio saučešće porodicama stradalih i istakao da njegova zemlja poštuje suverenitet suseda.

Sirija

Stašne scene iz građanskog rata u Siriji | Foto: AP

On je, takođe, objasnio da je sirijsko-turska granica dugačka i da je koriste teroristi i šverceri oružja koji čine zločine u Siriji.


Turska vlada je, međutim, od parlamenta tražila da izglasa zakon koji bi omogućio vojne intervencije preko granice sa Sirijom što je su poslanici danas i učinili usvojivši nacrt sa 320 glasova za od ukupno 550 članova parlamenta.


Mandat koji su time dobile turske snage važiće godinu dana.
Jedan od savetnika turskog premijera Redžepa Erdogana rekao je ranije danas da Turska nema nameru da objavi rat Siriji i da ovaj zakon treba shavtiti samo kao "upozorenje."


Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton osudila je napad sirijskih snaga na turski grad i pozvala Damask da okonča nasilje.


- Jučerasnji incident jasno pokazuje tragično prelivanje sirijske krize u susedne zemlje. Još jednom pozivam sirijske vlasti da odmah okončaju nasilje i poštuju suverenitet i teritorijalni integritet svih susednih zemalja -  rekla je Eštonova.


Predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Žan Klod Minjon je, takodje, osudio ubistvo turskih civila ocenivši da bi dalja eskalacija nasilja mogla ugroziti čitav region.


Francuski i britanski šefovi diplomatije Loran Fabijus i Vilijam Hejg pozvali su na hitno okončanje sukoba i ocenili da treba izbeći eskalaciju.
Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov apelovao je na uzdržanost i pozvao Siriju da javno saopšti da je granatiranje preko turske granice bilo slučajno i da se neće ponoviti.

- Razgovarali smo sa sirijskim vlastima preko našeg ambsadora u Siriji i one su nas uverile da je ono što se dogodilo na granici sa Turskom bilo tragičan incident, i da se neće ponoviti", rekao je Lavrov.ž


Iran je zatražio istragu o ovom incidentu i ciljevima neprijatelja u regionu.
"Obe strane treba da imaju u vidu naoružane ekstremiste i terorističke grupe u regionu. Potrebno je povećati kontrolu granica oko Sirije radi bezbednosti regiona", rekao je zamenik iranskog šefa diplomatije za arapska pitanja Amir Adboahja.


NATO je kasno sinoć održai hitan sastanak na kome je pružio podršku Ankari i upozorio Siriju da poštuje medjunarodno pravo.Sirijski napad osudili su i SAD i generalni sekretar UN Ban Ki-mun.


Turska, nekada jedan od najbližih saveznika Sirije, prekinula je diplomatske odnose kada je režim predsednika Bašara el Asada započeo sa nasilnim suzbijanjem protesta prošle godine.


Tenzije su se dodatno pogoršale izmedju dve zemlje, kada je Sirija oborila turski borbeni avion u junu.

VIDEO> Snimak jučerašnjeg sirijskog napada

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP