Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

UZVIKIVALI "ZA DOM SPREMNI"

Antifašistički i desničarski skup u Srbu

Autor: Tanjug | 26.07.2015 - 17:02:00h | Komentara: 0

U Srbu u Hrvatskoj danas su se povodom Dana ustanka u Drugom svetskom ratu okupili predstavnici Srpskog narodnog vijeća (SNV) i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH), a istovremeno je organizovan i kontraskup desničarske stranke prava (A-HSP).

Hrvatska zastava

Kontraskup organizovan uz odobrenje policije | Foto: Profimedia

Kontraskup je organizovan uz odobrenje policije koja nije reagovala iako su oni provocirali ustakim pozdravom "za dom spremni" i isticanjem šahovnice sa prvim belim poljem, navodi se u saopštenju SNV.

Pravaši, koje je policija fizički sprečila da priđu spomeniku, negirali su zločine u Jasenovcu i Jadovnu tvrdeći u svojim govorima kako je u Jasenovcu stradalo svega 400 osoba, a da je u jamama Velebita, gde je 1941. osnovan logor Jadovno, pronađen tek jedan leš.

Predsednik Srpskog nacionalnog vijeća Milorad Pupovac rekao je da je kontramiting skup ljudi koji mrze, koji bi hteli proterivati i onih koji su juče kazali da je ovo njemu poslednji skup i da Pupovac treba da bude prvi Srbin koji će biti proteran iz Hrvatske, navodi se u saopštenju SNV.

Pupovac je istakao da se predstavnici SNV i drugih antifasističkih organizacija u Srbu okupljaju ne da bi slavili rat niti da bi irili mrnju, već zbog onoga zbog čega su se na ovom mestu okupili ustanici pre 74 godine - da bi živeli u miru i dravi u kojoj će vladati zakoni jednaki za sve.

On je upozorio da je veličanje rata opasano za izgradnju mira te da je nacionalna isključivost i netrpeljivost, kakva se razvija u Hrvatskoj i drugim delovima bive Jugoslavije, opasna.
- Umesto da govorimo o razvoju ovih krajeva, mi moramo govoriti o tome da li je antifaizam bio istinski slobodarski pokret ili nije. Umesto da govorimo o tome kako da ljude u ovoj zemlji učinimo sretnijima, bogatijima, da ne odlaze, ovde se jo uvijek prebrojava koga ima više, a koga manje, rekao je Pupovac.

Obeležavanju Dana ustanka prisustvovali su predstavnici lokalnih veća srpske nacionalne manjine, članovi antifašističkih udruženja i delegacija Ambasade Srbije u Hrvatskoj na čelu s Bosom Prodanović, otpravnicom poslova, navodi se u saopštenju.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP