Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

PRETI

Asad upozorio na odmazdu u slučaju napada SAD!

Autor: Tanjug | 09.09.2013 - 14:48:00h | Komentara: 0

Sirijski predsednik Bašar al-Asad je upozorio da će protiv Sjedinjenih Američkih Država biti izvršena odmazda ukoliko ta zemlja pokrene vojni napad na Siriju kao odgovor na navodnu upotrebu hemijskog oružja u napadu 21. avgusta. Asad je u intervjuu za televizijski kanal Si-Bi-Es (CBS) izjavio: "Treba da očekujete svašta", prenela je agencija AP.

Bašar al Asad

Bašar al Asad | Foto: FoNet / EPA

Na pitanje novinara da to objasni, sirijski predsednik je rekao: "Trebalo bi da očekujete svašta i to ne nužno od strane vlade. Vlada nije jedini faktor u ovom regionu. Postoje različite strane, različite frakcije, različite ideologije. Sve je važno prilikom donošenja ove odluke".

On je dodao i da će SAD "platiti cenu ukoliko ne budete mudro postupali sa teroristima."

Asad je u intervjuu emitovanom danas u emisiji "Dis morning" kuće Si-Bi-Es takodje negirao da stoji iza napada hemijskim oružjem u predgradju Damaska 21. avgusta i nagovestio da će se njegovi saveznici osvetiti u slučaju napada na Siriju. On je istakao da dokazi da je hemijski napad izvršen nisu ubedljivi.
Sirijski predsednik je dodao i da strahuje da će napad zapadnih sila na Siriju degradirati njegovu vojsku i narušiti ravnotežu u sukobu.

"Najvažnije je da ne postoje nikakvi dokazi da sam ja upotrebio hemijsko oružje protiv sopstvenog naroda", naglasio je Asad u razgovoru sa novinarom te američke kuće.

Asad je odlučno negirao da je znao za napad hemijskim oružjem, uprkos onome što se priča i uprkos video snimcima i rekao da nema dovoljno dokaza da bi se doneo konačan sud o tome.

Novinar koji je u Damasku razgovarao s Asadom rekao je da on nije ni potvrdio ni negirao da Sirija ima hemijsko oružje, ali da je rekao da bi, ako bi ga imala, ono bilo pod kontrolom.

Sirijski predsednik je pozvao administraciju Baraka Obame da iznese dokaze, ako želi da dobije podršku u SAD i u svetu, za vojni udar protiv njegovog režima, koji optužuje za kršenje me]unarodnih konvencija zbog upotrebe hemijskog oružja.

Asad je kazao i da ne zna da li je reč o planiranom vojnom udaru, ali da se SAD očigledno, svim silama pripremaju za napad.

Sirijski vodja poslao je "poruku američkom narodu da uplitanje u ratove i sukobe na Bliskom istoku nije bilo dobro iskustvo za njega".

"Rezultati nisu bili dobri i (Amerikanci) ne bi trebalo da se mešaju, već da poruče Kongresu i vlastima u Vašingtonu da ne odobre napad", poručio je Asad.
Američki Kongres bi sutra trebalo da započne jesenje zasedanje, a glasanje o sirijskoj rezoluciji, moglo bi da se očekuje u Senatu krajem nedelje a u Predstavničkom domu za desetak dana.

Agencije i mediji u SAD navode da za sada većina kongresmena i senatora obe partije, Demokratske i Republikanske, ne prihvata Obamin predlog rezolucije o upotrebi sile u Siriji.

SAD tvrde da je Asadov režim izveo napad hemijskim oružjem 21. avgusta u Damasku i navode izveštaj obaveštajne službe, po kojem je tada upotrebljen otrovni gas sarin. Vašington takodje navodi da je u napadu ubijeno 1.429 ljudi, od kojih su 426 bila deca.

Istovremeno, opoziciona organizacija Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Londonu, navodi da su u napadu poginule 502 osobe, preneo je AP.
Sirijski režim, medjutim, poriče da je upotrebio hemijsko oružje i optužuje opoziciju, odnosno pobunjenike za taj napad.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP