Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ONA JE ZADUŽENA ZA OSLOBAĐANJE SVETA OD SIRIJSKOG NUKLEARNOG NAORUŽANJA

Asadova noćna mora!

Autor: Ekipa ALO! | 08.06.2014 - 08:02:00h | Komentara: 3

Zigrid Kag je besprekorno doterana majka četvoro dece, govori šest jezika i neustrašiva je u ratnim zonama. Ova predstavnica holandske diplomatije je poslednjih devet meseci zadužena za oslobađanje sveta od sirijskog nuklearnog oružja.

Zigrid Kag je  besprekorno  doterana majka  četvoro dece, govori šest jezika i neustrašiva je u ratnim zonama

Zigrid Kag je besprekorno doterana majka četvoro dece, govori šest jezika i neustrašiva je u ratnim zonama | Foto: AP

Kagova predvodi međunarodnu misiju čiji je cilj uništavanje nuklearnog arsenala Damaska, na terenu svakodnevno izbegava granate, a u međuvremenu leti između Bliskog istoka, Evrope i Njujorka, komunicira sa Moskvom, Vašingtonom...


Iako je Sirija probila rokove za uništavanje tog naoružanja, zvanični podatak o 93 odsto arsenala uklonjenog iz zemlje verovatno je jedina dobra vest iz užasa rata u kojem je do sada, po procenama opozicije, stradalo više od 160.000 ljudi.

U Unicefu, Kagova je ranije radila sa jordanskom kraljicom Ranijom, a kao devojčica sanjala da će postati pevačica. Danas 52-godišnja Kagova tečno govori arapski i diplomate ocenjuju da sadašnji posao u Siriji obavlja odlično - poštuju je i u Damasku, gde je zovu „čelična lejdi“.

- Ona nikad ne prestaje da radi i praktično uopšte ne spava - kaže jedan njen saradnik.

Damask

Damask | Foto: AP

Misija hrabre Holanđanke u Siriji završava se za nekoliko meseci, a francuska agencija navodi da je već izvestan i njen sledeći veliki posao: mediji spekulišu da bi baš ona mogla da bude naslednica Lahdara Brahimija na poziciji međunarodnog posrednika za Siriju u mirovnom procesu koji je trenutno u zastoju.


Ona odbacuje bilo kakvu sugestiju da je ženama sa Zapada teško da rade u arapskom svetu i ističe da su se oduvek prema njoj odnosili s poštovanjem, nikad na ponižavajući način.

U intervjuu za AFP, obučena u crne elegantne pantalone, crveni top i na visokim potpeticama, kaže da veruje da „žene imaju mnogo prednosti“ kad je reč o pregovaranju, kao i „širi spektar veština“.

Njen suprug je bivši palestinski diplomata i, kako primećuje, preimućstvo nekad može da bude i činjenica da je majka dece koja su poluarapi.

- Ipak, na kraju, mislim da vas ljudi cene na osnovu onoga čime doprinosite, na osnovu iskrenosti, posvećenosti i ocene da li ste na visini zadatka - dodaje Zigrid, koja kao šef zajedničke misije UN i Organizacije za zabranu hemijskog oružja rukovodi osobljem od 110 ljudi.

Nema odmora


Kad je reč o njenom trenutnom poslu, Zigrid Kag jedva da ima vremena za odmor. Njena porodica od prošle godine živi u Jerusalimu i Kagova kaže da se „dobro nosi“ s njenom karijerom.
Sebe opisuje kao osobu koja je „orijentisana ka rezultatu“ i ima gvozdene živce.
- Nisam paničarka - kaže Zigrid, ali se seća izuzetka - kad se mali avion kojim je letela zamalo srušio pre nekoliko godina...

Žonglerka


Zigrid je ćerka profesora muzike koji se preselio u Egipat da bi studirao na američkom univerzitetu u Kairu. Diplomirala je na Oksfordu i isprva radila u privatnom sektoru, za naftnog giganta „Šel“ u Londonu, da bi se dve godine kasnije pridružila holandskom ministarstvu spoljnih poslova. Dala je otkaz kad je upoznala svog muža u Jerusalimu, pa se prijavila da u okviru misije UN-a pomaže palestinskim izbeglicama.
U poslednjih 20 godina živela je u Jerusalimu, Njujorku, Sudanu i Švajcarskoj, rodila je troje dece, a jedno usvojila, “žonglirajući” između porodice i karijere. Bila je trećerangirani rukovodilac UNDP-a i direktor Unicefa za Bliski istok i Severnu Afriku.

Poslednji komentari
  • petar Vreme: 08.06.2014 11:41h

    Sirija nema nuklerano , nego hemijsko oruzje

  • Jerotije Vreme: 08.06.2014 13:41h

    Kakva je ovo nebuloza. Sirija nikad nije imala nuklearno oružje!

  • lanmi Vreme: 08.06.2014 16:37h

    Ali ipak prvo mora pitati cika Obamu.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP