Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

AMERI PRELOMILI

Asanž je neprijatelj države!

Autor: Ekipa ALO! | 27.09.2012 - 10:57:00h | Komentara: 1

Američka vojska proglasila je Džulijana Asanža i Vikiliks za neprijatelje Sjedinjenih Američkih država. Oni su sada svrstani u istu kategoriju kao i terorositčka mreža Al Kaida i pobunjeni talibani u Afganistanu.

Jedan kontraobaveštajni dokumenti američke avijacije, koji su na svetlost dana došli zbog američkog zakona o slobodi informacija, otkrivaju da svo vojno osoblje koje je kontaktiralo Vikiliks ili njegove pristalice, mogu biti pod rizikomm da budu optuženi za "komunikaciju sa neprijateljem", vojni zločin koji se kažnjava smrću.

Džulijan Asanž

Državni neprijatelj broj jedan: Džulijan Asanž | Foto: Reuters

Taj dokument, originlano klasifikovan kao tajna beleži jednu istražnu akciju Kancelarije za specijalne istrage nad jednom sajber sistemskom analitičaru koji je u Britaniji i koji je navodno izrazio podršku Vikiliksu i posetio je demonstracije podrške Asanžu.
U frapantnom izveštaju piše da se sumnja na delo "komuniciranje sa neprijateljem, 104-D", član u Američkom uniformnom kodu vojne pravde koji zabranjuje vojnom osoblju da "komunicira, ima prepisku ili ima bilo kakve odnose sa neprijateljem".

Analitičarev pristup tajnim podatcima je ukinut. Istražitelčji su njegov slučaj zatvorili bez podizanja optužnice. Analitičar je negirao svako curenjen informacija.

Džulijan Asanž se još uvek nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu. Ova centralno američka zemlja mu je odobrila politički azil na osnovu ekstradicionog zahteva Švedske koja ga tereti za optužbe za seksualni napad i rizika da ta zemlja obavi ekstradiciju u Ameriku gde bi se Asanž suočio sa optužbama za špijunažu i kovanje zavere zbog objavljenih hiljade depeša američkih vojnih i diplomatskih prepiski.

Džo Bajden

Već optužio Asanža da je terorista: Džo Bajden | Foto: AP

Američki potpredsednik Džo Bajden označio je Asanža "visoko tehnološkim teroristom" u decembru 2010. godine dok su lideri američkog kongresa tada tražili da se hitno optuži za špijunažu.

Rano jutros Džulijan Asanž se video linkom iz ambasade Ekvadora obratio okupljenim ljudima na sastanku o svom slučaju azila na marginama Generalne skupštine UN u Nju Jorku. Sastanku je prisustvoao i ministar spoljnih poslova Ekvadora Rikardo Patino.

VIDEO> Asanžovo obraćanje UN - u

Poslednji komentari
  • Srecko Vreme: 09.10.2012 01:47h

    Amerikanci su neprijatelji covecanstva!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP