Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

SAJT VIKILIKS OBELODANIO IZNENAĐUJUĆU TVRDNJU

Asanž: Srđa Popović stoji iza revolucije u Ukrajini?

Autor: Kurir | 04.12.2013 - 12:29:00h | Komentara: 1

Poznati aktivista na Tviteru objavio da proteste u bivšoj sovjetskoj republici možda podstiče vođa nekadašnjeg Otpora Srđa Popović

Osnivač „vikiliksa“: Džulijan  Asanž

Osnivač „vikiliksa“: Džulijan Asanž | Foto: AP

Sajt Vikiliks, čiji je osnivač Džulijan Asanž - čovek koji je putem tog medija otkrio najveće tajne SAD, zbog čega je u bekstvu - obelodanio je na Tviteru da iza aktuelne revolucije u Ukrajini i višednevnih nereda u prestonici Kijevu, izazvanih nezadovoljstvom naroda zbog odbijanja vlasti da se približe EU, možda stoji Srbin Srđa Popović (40), vođa nekadašnjeg Otpora.

Tviter

Tviter

Delovao u istočnoj Evropi

Naime, na Tviter strani Vikiliksa juče je postavljen komentar: „Da li je srpska organizacija Otpor umešana u situaciju u Ukrajini?“, a kao odgovor odmah pored su postavljeni linkovi koji otvaraju sajt Vikiliksa, a pokazuju da je ta grupacija odgovorna za Narandžastu revoluciju u Ukrajini iz 2004.
Na sajtu Vikiliksa piše da je Popović čovek koji je 2000. s vlasti zbacio nekadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, a uz to je odgovoran i za podstrekivanje promena mnogih režima u istočnoj Evropi. Kako objašnjavaju, u Srbiji je Otpor toliko bio uspešan da su ga uveli i u Ukrajinu 2004.
- Obučavali smo ih kako da osnuju i organizuju pokret, kako da stvore „brend“, naprave svoj logo, simbole i ključne poruke. Podučavali smo ih kako da identifikuju najvažnije slabosti u društvu i koji problemi ljude najviše pogađaju, šta ih može motivisati - rekao je aktivista srpskog Otpora u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, tvrdi Vikiliks.

Srđa Popović

Srđa Popović | Foto: AP

Otkriveno je, takođe, da je Popović blisko sarađivao s privatnom obaveštajnom kompanijom „Stratfor“ sa sedištem u Ostinu, u američkoj državi Teksas, i da je njoj prodavao informacije o drugim aktivistima koji su delovali širom sveta. To je radio bez znanja tih ljudi, koji su mu, kao poznatom aktivisti, verovali, a širio je informacije o stvarima koje su se dešavale na Filipinima, u Tunisu, Vijetnamu, Iranu, Azerbejdžanu, Egiptu, Tibetu, Zimbabveu, Poljskoj, Belorusiji, Venecueli i Maleziji.

Bez ratova

- Ako možemo da ubedimo one koji donose odluke u svetu da umesto strane vojne intervencije ili ugnjetavanja sopstvenog naroda treba da sprovedu nenasilnu borbu, onda ćemo to i uraditi - rekao je Popović, prema tvrdnjama Vikiliksa.
Poslednji komentari
  • Митрофан Фустић Морија Vreme: 04.12.2013 13:44h

    По налогу ЦИА-е и осталих белосветских деструктивних органа, Поповић биолог Срђа са своју пајсер бригаду спроводи оружане побуне широм света, у оним државама, где то одреди ЦИА. Поповић чединац Срђа за велике НАТО/ЦИА паре са своју белосветску пајсер бригаду сада спроводи оружану побуну у Украјини. То Србији није потребно. Србија нема разлога да се меша у унутрашње ствари једне државе, тј. Украјине. Поповић цијаш Срђа, као држављанин Србије, ствара непотребне проблеме Србији у односима са Украјином. Доста злочина!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP