Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ULOŽILI I ZVANIČNE PROTESTE

Atinu iritira stav Srbije u vezi s Kosovom i Makedonijom

Autor: Beta | 24.07.2015 - 09:25:00h | Komentara: 3

Atinu iritira stav Srbije u vezi s Kosovom i Makedonijom, objavio je portal vesti komercijalne atinske RTV SKAI, pozivajući se na izvore u Ministarstvu inostranih poslova Grčke.

Grčka zastava

Grčka | Foto: Profimedia

Po tim izvorima, "Srbija je u poslednje vreme povukla niz neshvatljivih poteza, vršeći pritisak u Evropskoj uniji za rešavanje problema naziva Skoplja (Makedonije), ali i curenjem informacija o navodnom pritisku Grčke za priznavanje Kosova", objavio je SKAI.
U tekstu se kaže da je Grčka "zbog nedavnih provokativnih poteza Beograda u vezi s Kosovom i nazivom BJRM (Makedonije), uložila zvanične proteste".
U vezi s pitanjem naziva, diplomatski faktori su naglasili, prenosi SKAI, da "evropski partneri Grčke, uprkos intervencijama Srbije, priznaju Grčkoj da na pregovore dolazi sa spremnošću za kompromis", dok "podvlače da Skoplje treba da prevaziđe iredentistički mentalitet i da popusti krute stavove koji sprečavaju sporazumevanje".
U vezi sa srpskim napisima o namerama Grčke u vezi s Kosovom, "izvori u Ministarstvu spoljnih poslova Grčke su objasnili da politika Atine u potpunosti predstavlja sprovođenje sporazuma potpisanih od 2000. do 2013. godine, što se godinama čini i što je u potpunosti poznato Vladi Srbije".
Izvori na koje se poziva SKAI "ukazuju da u praksi Srbija u stvari nastoji da produbi svoje odnose s Kosovom, uprkos javnoj slici koju stvara na domaćem terenu".
Izvori su objasnili da "priznavanje Kosova nije stvar ovog trenutka, i da Atina vodi svoju spojnu politiku, upravljajući se nacionalnim interesima kao kriterijumom".
Zvaničnici u Ministarstvu inostranih poslova Grčke su ; "s nezadovoljstvom ukazali da Atina sedam godina podržava kandidaturu Srbije za prijem u Evropsku uniju, iako je Beograd (svojevremeno) potrčao da prizna BJRM, na osnovu svojih uskih interesa", piše na kraju teksta.
Poslednji komentari
  • Marija Vreme: 24.07.2015 12:07h

    Nisu za cudjenje diplomatski i politicki gafovi nase drzave kad nam u MIP-u sede starlete i nestrucni ljudi koji dobijaju novac za nerad i neznanje.Ajde, izgubimo i Grke za prijatelje, mi sva prijateljstva rusimo i ne znamo da cuvamo, a pred neprijateljima puzimo i ponizavamo se.Kako je moguce da Vucic ne zna za to ili je i on saglasan sa ovakvom kompromitujucom politikom.Zaista sramota!

  • goran Vreme: 24.07.2015 13:36h

    Toliki su nam prijatelji grci da su nam prvi zvizdali prilikom intoniranja himne na prvenstvu evrope u kosarci kada smo osvojili zlato.

  • dr Vreme: 24.07.2015 21:04h

    Grci su nam uvek bili i ostali prijatelji.To ce potvrditi i svako ko je bio u Grckoj, bey uvreda i neprijatnosti. Zaista ne znam kome treba da rusi dobre odnose sa Grckom,kada znamo koliko nam je tesko imati uopste nekog dobronamernog uz sebe. Ali,slazem se sa komentarom o prisustvu raznih individua po ministarstvima. Tako nam i ide i sve ostalo, kao diplomatija.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP