Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ŠOKANTNO

Australijski premijer, rođeni Londonac, čestitao Hrvatima dan ustaške NDH

Autor: Jutarnji.hr | 17.04.2014 - 12:42:00h | Komentara: 0

“Boka CroPress”, nedeljnik hrvatske zajednice u Australiji, koji sebe naziva jedinim nezavisnim medijem u ovoj dalekoj zemlji, u najnovijem broju od srede donosi reportažu o proslavi 10. aprila, odnosno proslavi osnivanja Pavelićeve Nezavisne Države Hrvatske (NDH) , kao i uskršnju čestitku svim vernicima.

Zanimljivo, australijskim Hrvatima osnivanje NDH čestitao je i australijski premijer Toni Abot, ali ne lično, jer je bio u poseti Japanu, već preko Krega Kelija, člana australijskog parlamenta.

- U ime australijskog premijera Tonija Abota, koji se danas nalazi u Japanu, prenosim vam njegove čestitke i dobre želje povodom slavlja 10. aprila, vama, i svim Hrvatima Australije, a i onima u Hrvatskoj – rekao je Kreg Keli okupljenim Hrvaticama i Hrvatima u hrvatskom klubu “Sidnej”.

Toni Abot

                          foto: Wikipedia:  Toni Abot

 Proslava je organizovana 13. aprila u hrvatskom klubu “Sidnej”, a prisustvovalo je oko 200 australijskih Hrvata, brojni australijski političari, kao i jedna ukrajinska diplomatkinja.

- Kada govorimo i pišemo o jednom istorijskom razdoblju, kada je nakon 839. godina, ponovno uspostavljena hrvatska država, pod istorijskim imenom Nezavisna Država Hrvatska, u onim mogućnostima i okolnostima, onda moraju da se uvaže činjenice onog vremena. Kao prvo istoričari ne mogu da pišu objektivnu i istinitu istoriju, ako se koristi dokumentacija samo jedne strane, a u našem slučaju jugofilska ili četničko-partizanska ili iz onih izvora koji nikada u prošlosti, pa niti u današnje vreme ne stoje na pravu Hrvata na svoju državu.

cropress

Printskrin: Boca Cro Press

Brojne knjige koje su napisane po onima koji su bili deo stvaranja NDH, nisu poznate novim istoričarima, niti se neki od njih usude te iste da koriste, a ako to učine, u svakom slučaju prvo se nabacaju netačnim informacijama i mržnjom, jer u protivnom ne mogu da dobiju državnu dotaciju za štampanje – kazao je za “Boka Cropress” australijski Hrvat Fabian Lovoković.

Lovković se zapitao da i kada se govori i spominje NDH, kako se postaviti prema zločinima koji su se tada događali.

Sidnej

Sidnej

- Ko su ti koji određuju zločine? Ne zaboravimo, i ovu današnju Republiku Hrvatsku, kažu da je osnovana na zločinu?! Zločin ne može da se generalizuje već mora da se specifično navede, pa čak i tada zaključak može da bude pogrešan. Ako su Hrvati “počinili zločine”, pitamo se ko je do sada odgovarao za žrtve koje su bile pobijene, nakon završetka Drugog svetskog rata, a taj broj prelazi stotine hiljada nedužnih osoba, vojnika, žena i dece? Čitava jedna generacija hrvatskih intelektualaca je ubijena, bez suda i mogućnosti obrane – zaključio je Lovaković.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP