Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

OTKRILI UZROK PADA:

Avion je leteo brzinom vojnog lovca?

Autor: 24sata.hr | 20.01.2015 - 21:46:00h | Komentara: 1

Indonežanski ministar saobraćaja je rekao da se avion penjao brzinom od 1828 metara po minuti i da nijedan putnički ili borbeni avion ne bi pokušao tako brzo da se penje.

Air Asia avion

Air Asia avion | Foto: Profimedia

Indonežanski ministar saobraćaja Ignasius Jonan na saslušanju u parlamentu u Džakarti kazao je da se avion kompanije "AirAsia", koji se prošlog meseca srušio u Javansko more, pre nego što je počeo padati penjao prebrzo, javlja BBC.
Jonan je rekao da se let QZ8501 penjao brzinom od 1828 metara po minuti i dodao je da se nijedan putnički ili borbeni avion ne bi pokušao penjati toliko brzo.
– Mislim da je retko čak i za lovca da bude u stanju da se penje brzinom od 1828 metara po minuti. Prosečna brzina komercijalnog aviona verovatno je između 304 i 609 metara po minutu jer avion nije dizajniran za toliko brzo uzletanje – rekao je Jonan.
Međutim, agencija AFP prenosi da su stručnjaci opovrgnuli njegove reči i da navode da se "lovac" koji leti na 10.000 metara visine može podignuti visinom od 10.000 stopa u minuti (što je 2000 metara).
Podsetimo, avion AirAsie koji je putovao od Surabaje do Singapura srušio se u Javansko more 28. decembra pri čemu je poginulo 162 ljudi. Veruje se da je avion u probleme došao zbog oluje koja se približavala. Za sada je iz mora izvučeno nešto manje od trećine poginulih, a prošle nedlje pronađene su crne kutije.
Poslednji komentari
  • Ludi Milenko Vreme: 21.01.2015 08:41h

    Kakve gluposti ovi pricaju? Pa, MIG-21, kanta iz sredine proslog veka penje 30 000fita u minuti, sto je 10 000 metara. Koliko je penjao ovaj civilni pokazace crne kutije, ali da lupaju, lupaju.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP