Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

BRITANCI ZABELEŽILI NOVI SIGNAL SA „BOINGA 777”

Avion leteo više od sedam sati!

Autor: Ekipa Alo! | 16.03.2014 - 08:38:00h | Komentara: 0

Pre tačno sedam dana otet je avion „Malezija erlajnza“ koji je leteo iz Kuala Lumpura za Peking i nekoliko država uključeno je u potragu za njim, ali zasad bez rezultata.

Vlastima trebalo sedam dana da objave da je avion otet: Malezijski premijer Najib Razak

Vlastima trebalo sedam dana da objave da je avion otet: Malezijski premijer Najib Razak | Foto: Profimedia

Britanska kompanija za satelitsku komunikaciju „Inmarsat“ saopštila je da je zabeležila signal s nestalog malezijskog aviona, koji bi mogao pomoći da se odredi lokacija nestalog „boinga 777“. Prema podacima „Inmarsata“, avion je leteo više od sedam sati nakon poletanja. Prema „Inmarsatu“, komunikacijski signali sa „boinga 777“ bili su rutinski i automatski, ali druge detalje o slučaju nisu izneli u javnost.

Za to vreme, sedmodnevna potraga za avionom i dalje je bez rezultata. Juče ujutru, malezijski premijer je u službenom obraćanju rekao da je nestali avion mogao leteti u dva smera: prema severu Tajlanda i Kazahstanu ili južno od Indonezije prema južnom delu Indijskog okeana.

Policija juče pretresala kuću pilota aviona

Policija juče pretresala kuću pilota aviona | Foto: AP

Predstavnici kineskih vlasti poručili su da su besni i razočarani jer je malezijskim vlastima trebalo punih nedelju dana da objave kako je avion namerno skrenut s predviđene rute nakon što je neko isključio komunikacijski sitem.


- Porodice stradalih su na ivici živaca zbog mnoštva oprečnih, netačnih informacija i nagađanja koja su se pojavila u svetskim medijima - poručuju iz Kine.

Pilot nestalog aviona

Pilot nestalog aviona

Ostaje nejasno da li su malezijske vlasti namerno ćutale i pazile da informacije ne procure u javnost, a zbog toga su se sada pojavila nagađanja da su zapravo htele da prikriju podatak da su u sve umešani lokalni mudžahedini. Policija je juče počela pretragu pilotovog stana, reč je o 53-godišnjem Zahariju Ahmedu Šahu, ubrzo nakon što je predsednik malezijske vlade Najib Razak završio konferenciju za novinare. Premijer je ranije rekao da je istraga pokazala da su komunikacije u avionu namerno onesposobljene te da je letelica skrenula s leta prema Pekingu.

Otmičari bez zahteva


Istražitelji su zaključili da je jedna ili više osoba sa značajnim letačkim iskustvom otela nestali avion, isključila komunikacijske uređaje i skrenula s puta, izjavio je funkcioner malezijske vlade koji je uključen u istragu. Zasad nije utvrđen motiv za otmicu niti je neko postavio zahteve, a još uvek se ne zna kuda je preusmeren avion, rekao je funkcioner koji je želeo da ostane neimenovan.
- To je konačni zaključak - rekao je on.

Bez presedana


Malezija je obustavila potragu u Južnokineskom moru, s obzirom na informacije da je avion skrenuo s rute.
- Završavamo s našim operacijama u Južnokineskom moru i razmotrićemo u kom pravcu da uputimo snage - rekao je premijer, istakavši da se radi o situaciji bez presedana. Istražitelji su najavili da će detaljno istražiti svakog putnika i osoblje u avionu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP