Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NOVA TVRDNJA

Avion oteli teroristi čiji je plan bio da se zabiju u tornjeve blizance u Kuala Lumpuru?!

Autor: E.A. | 16.03.2014 - 10:21:00h | Komentara: 0

Nakon što je u subotu i službeno potvrđeno da je nestali malezijski avion namerno skrenut s planirane rute te da je moguće da je reč o otmici u kojoj je učestvovao ili neko od putnika ili neko od članova posade, pojavio se niz teorija. Jedna od njih tvrdi da je nestanak Boinga 777 deo terorističkog čina.

avion malezija

Pres konferencija o nestanku aviona | Foto: Profimedia

Ovo tvrdi pripadnik Al Kaide Sajid Badat koji je izjavio da su četiri ili pet muškaraca iz Malezije imali plan da otmu avion, uz pomoć bombe koju bi jedan od njih sakrio u cipelu, a koja bi im pomogla da preuzmu kontrolu nad Boingom.

Njegove tvrdnje sigurnosni stručnjaci okarakterisali su kao verodostojne.
Badat je rekao kako se susreo s grupom malezijskih džihadista, od kojih je jedan bio pilot u Avganistanu gde ime je predao cipelu opremljenu skrivenom bombom.
Cela ideja, tvrdi on, delo je Kalida Šeika Muhameda, za kojeg se veruje da je bio jedan od glavnih operativca terorističkog napada koji se dogodio 11. septembra na blizance u Njujorku i zgradu Pentagona u Vašingtonu.

Petronas towers

Petronas kule bliznakinje

Kao mogući cilj njihovog terorističkog napada spominju se tornjevi blizanci kompanije Petronas u Kuala Lumpuru.

Podsetimo, nakon jučerašnje potvrde malezijskog premijera Najiba Razaka da je neko namerno skrenuo avion s rute, policija je ušla u stanove pilota.

Prtljag putnika iz nestalog aviona pluta u moru kod Indonezije?

Kako Beta prenosi, jedan grčki teretni brod pozvan je da proveri sumnjive predmete koji plutaju morem, a pretpostavlja se da bi to mogli biti koferi putnika malezijskog aviona nestalog sa 239 ljudi pre desetak dana, javio je atinski radio "Skai".

Grčki brod "ELKA Atina" koji je u tesnacu Malaka, jugozapadno od glavnog malezijskog kopna, pozvale su vlasti susedne Indonezije da, zajedno s nekoliko drugih brodova, proveri plutajuće predmete koji liče na kofere, a mogu biti iz 'boinga' kompanije 'Malezija erlajns' nestalog još 8. marta, objavljeno je na www.skai.gr.

Grčki brod, u vlasništvu, firme "Juropijan prodakt kerijers" već danas će stići u oblast za koju je dobio koordinate, dodaje "Skai".

Grčki radio prenosi i da je Ministarstvo saobraćaja Malezije, u potrazi za nestalim "boingom 777", danas zatražilo pomoć zemalja kroz koje prolaze dva vazduhoplovna koridora koje je mogao da koristi taj avion.

To su, sa severozapada ka jugoistoku: Kazahstan, Uzbekistan, Kirgistan, Turkmenistan, Pakistan, Bangladeš, Indija, Kina, Mjanmar, Laos, Vijetnam, Tajland, Indonezija i Australija.

Uz pomoć SAD, koje su već angažovane u potrazi, danas je zatražena i pomoć vlasti Francuske.

Indija prekida potragu za avionom i čeka naređenja iz Malezije
Indija je u nedelju objavila da prekida operacije potrage za Boingom 777 vazduhoplovne kompanije "Malaysia Airlines", nestalim pre osam dana, na zahtev Malezije koja usklađuje operacije i trebala bi dati nova naređenja.

"Operacija se prekida. Čekamo nova naređenja Malezije. Ništa nije otkriveno u potrazi u subotu", kazao je Harmit Sing, PR menadžer oružanih snaga za ostrva Andaman i Nikobari. "Danas nije poleteo nijedan avion u potragu", dodao je on.

Indija je rasporedila šest brodova i pet aviona u jednom dielu Bengalskog zaliva i oko ostrva Andaman i Nikobari.

Malezijske vlasti objavile su u subotu da deaktiviranje sastava za komunikaciju na letu MH370 i njegova nagla promena smera prema Indijskom okeanu ukazuju na "namerni čin nekoga" u avionu, koji je nastavio da leti još gotovo sedam sati.

Malezijska policija izvršila je pretres stanova dvojice pilota Boinga te istražuje simulator leta koji je kapetan imao kod kuće, kaže se u saopštenju ministarstva prometa objavljenom u nedelju. "Policija je pretresla stan pilota u subotu. Policajci su razgovarali s porodicama a stručnjaci i dalje proučavaju njegov simulator leta", kaže se u saopštenju.

"Policija je takođe izvršila pretres stana kopilota", dodaje se, te precizira da se radi o "normalnoj" proceduri.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP