Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

IZASLANICA BRITANSKOG PREMIJERA

Baronica zatražila hitno formiranje Specijalnog suda

Autor: Beta | 21.07.2015 - 21:21:00h | Komentara: 0

Državna sekretarka u Ministarstvu spoljnih poslova Velike Britanije i posebna izaslanica britanskog premijera za sprečavanje seksualnog nasilja u konfliktima baronica Džojs Enelej, zatražila je danas od institucija Kosova da što pre formiraju Specijalni sud za ratne zločine pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Džojs Enelej

Džojs Enelej | Foto: Profimedia.rs

Enelaj je, nakon sastanka sa premijerom Kosova Isom Mustafom u Prištini, kazala da je Vlada Ujedinjenog Kraljevstva zabrinuta zbog toga što amandman na Ustav Kosova, ključan za osnivanje Specijalnog suda, nije izglasan.

 - Sigurno da sam razočarana rezultatom glasanja u parlamentu. Razgovarala sam sa premijerom i članovima Vlade o mogućnosti da se (amandman) vrati u parlament i da se (glasanje) uspešno okonča - rekla je Enelej.

Mustafa je rekao da su sa baronicom Enelej razgovarali o potrebi osnivanja Specijalnog suda i potrebi izgradnje pravne države na Kosovu.
On je najavio da će pre nego što Vlada ponovo prosledi amandman u Skupštinu, obezbediti potreban broj glasova za izglasavanja amandmana.
Enelej se ranije danas sastala sa predsednicom Kosova Atifete Jahjagom.
Jahjaga i Enelej naglasile su potrebu jačanja institucionalnih okvira koji bi garantovali društvenu inkluziju i pravdu za žrtve nasilja, navodi se u saopštenju.
One su razgovarale i o drugim politički aktuelnim pitanjima, kakva su angažovanje kosovskih institucija na polju vladavine prava, izazovima na evropskom putu i o dijalogu sa Srbijom. Baronica Enelej će se, tokom posete Kosovu, sastati sa članovima Nacionalnog saveta za preživele seksualnog nasilja tokom rata i posetiti nevladine organizacije žena u Glogovcu i Đakovici.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP