Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

RAZREŠIO ENIGMU

BBC otkriva: Koja je razlika između turske i bosanske kafe?

Autor: radiosarajevo.ba | 17.07.2014 - 16:45:00h | Komentara: 1

BBC-jev kolumnista Bred Koen, koji redovno piše o hrani i piću širom sveta, posetio je Sarajevo gde ga je najviše zaintrigirala – kafa.

Kafa
Koen piše kako Bosna i Hercegovina i danas, 136 godina nakon odlaska Turaka, pokazuje mnoge znake njihove vladavine, a jedna od tih zaostavština je i kafa.
On je s Elifom Burgazom, Turčinom koji je poželeo ukus doma, seo u jedan restoran na Baščaršiji gde je ovaj naručio tursku kafu. Jedan od gostiju im je na to skrenuo pažnju da turska i bosanska kafa nisu isto. Razlika, objasnio im je on, je u procesu.
Obe se kuvaju od samlevenih zrna kafe i obe se pripremaju u džezvi. Međutim, Turci kafu dodaju već u hladnu vodu pre nego što je stave na vatru, a pri spremanju bosanske kafe prvo se sačeka da sama voda proključa.
Nakon što voda proključa, mala količina vode se odvoji, obično u fildžan, a potom se u džezvu doda kafa i ponovo se sačeka da voda proključa, pri čemu se stvara gusta pena. Proces se može ponoviti nekoliko puta, nakon čega se voda iz fildžana dolije, time stvarajući još gušću penu. Ovo, rekli su Koenu, ionako jakoj kafi daje još bogatiji ukus.
Ipak, Koen nije mogao da primeti razliku u ukusu. Obe su bile „jake, gorke i guste kao mulj“. Za turiste poput njega, zanimljivija je razlika u tome kako se obe vrste kafe serviraju.
„U Turskoj džezva pripada kuhinji, a ne stolu“, rekao mu je Burgaz.
Turska kafa se servira u samo jednoj šoljici (fildžanu). Bosanska kafa se servira zajedno s punom džezvom, na okruglom gvozdenom poslužavniku s praznim fildžanom, čašom vode, posudom sa šećerom i ratlukom.
Serviranje kafe iz džezve ima dve prednosti. Prvo, soc koji se često stvori na dnu nefiltrirane kafe, a koji je tako karakterističan za tursku kafu, ostaje u džezvi umesto u šoljici i tako „amaterske“ ispijače kafe poštedi neugodnog osećaja soca na zubima.
Drugo, u džezvi kafa duže čuva toplotu. Ovo je važno jer, iako je bosanska kafa količinski manja nego što je većina turista navikla, takođe je i jača. Ne samo to, Bosanci i Hercegovci uz kafu provode sate u razgovoru, a na kraju je i Koen uradio isto.
Poslednji komentari
  • Nikola Vreme: 17.07.2014 17:34h

    Sati u razgovoru i minuti u radu, zato i jesu tu gde jesu.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP