Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

BRITANCI USKORO ODLUČUJU

Bebe će moći da imaju troje roditelja?!

Autor: RT | 03.02.2015 - 15:30:00h | Komentara: 0

Britanski parlamentarci odlučivaće u utorak o tome da li da dozvole tretmane protiv steriliteta za žene koje imaju mitohondrijsku bolest, a kojim bi se omogućilo stvaranje DNK bebe od tri različita roditelja.

Beba novorođenče | Foto: Profimedia

Usakoro nam stižu "dizajnirane bebe"? | Foto: Profimedia

 
Procedura, kojom bi trebale da budu sprečene genetske bolesti, naći će se na debati među parlamentarcima koji će potom glasati. Nakon njihove odluke slučaj će biti prosleđen u Gornji dom britanskog parlamenta, prenosi RT.
Ako ova procedura bude usvojena Velika Britanija će postati prva država koja će legalizovati stvaranje dece od DNK troje roditelja, a očekuje se da prva takva beba bude rođena već 2016. godine.
Kako god, glasanje je izazvalo reakcije više institucija, među kojima je i Katolička crkva, koja poziva na blokiranje tog predloga.
Većina DNK nalazi se u nukleusu ćelije i kontroliše mnoge faktore, među kojima je i izgled. Ali, postoje male rezerve DNK u mitohondrijama koje, ako su defektne, mogu da prenesu embrionu bolesti poasne po život.
Novom tehnikom takvi problemi bi bili izbegnuti.

Veštačka oplodnja in vitro metodom | Foto: Profimedia

Veštačka oplodnja in vitro metodom | Foto: Profimedia

Procedura podrazumeva da se modifikovana DNK in vitro metodom kombinuje sa DNK dvoje roditelja čije mitohondrije su zdrave.
Kritičari ove ideje tvrde da će se ovako roditeljima dozvoliti da biraju da li će koristiti DNK treće osobe, ššto će biti prvi korak ka "dizajniranim bebama", čije karakteristike će birati sami roditelji.
Profesor Dag Turnbul, diektor Velkom Trast centra za istraživanje mitohondrija koji je i razvio ovu tehniku, pozvao je poslanike da glasaju za taj predlog.
- Ovo je istraživanje koje mogu da predlože roditelji, podrže pacijenti i ono jeste veoma važna poruka - rekao je on.
Katolička i Anglikanska crkva su, pak, prošle nedelje izrazile skepsu povodom bezbednosti i etičnosti voe procedure. Neki naučnici su takođe izrazili sumnje, prvenstveno po pacijente, smatrajući da ova tehnika jošnije dovoljno bezbedna. Među njima je i doktor Ted Marou sa Univerziteta Eseks, koji smatra da je ta procedura još nesigurna.
- Brinem zbog bezbednosti i zaista nisam srećan bzog ovoga - rekao je on.
Ukoliko parlamentarci odluče da podrže ovu proceduru, Centar za lečenje steriliteta u Njukaslu biće prvi koji će otpočeti s tim tretmanima.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP