Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ŠOK NA FILIPINIMA

Bejbi bum: Tajfun izazvao porođaj 80 trudnica! (FOTO)

Autor: 24sata.hr | 14.11.2013 - 20:33:00h | Komentara: 0

Sedam beba je na svet došlo prerano, pošto su njihove majke zbog šoka dobile prevremene trudove kada je u petak razorni tajfun Haijan pogodio Filipine

Oluja na Filipinima izazvala preveremene porođaje / Foto: Reuters

Oluja na Filipinima izazvala preveremene porođaje / Foto: Reuters

Najmlađe žrtve nevremena toliko su slabe da jedva mogu da plaču. Bebe su smeštene u kapelicu u sklopu jedine bolnice koja funkcioniše u teško pogođenom Taklobanu.

Dva dana posle oluje prerano je rođena i sedma beba, a u životu je održava izmorena baka koja joj ručno upumpava vazduh u bolesna pluća. Medicinske sestre kažu da je samo jedna beba dovoljno jaka da plače.

Oluja na Filipinima izazvala preveremene porođaje / Foto: AP

Samo jedna beba je dovoljno jaka da plače  / Foto: AP

Kolevke na oltaru

U prostoriji u kojoj je sada već 80 beba, oltar i drveni Isusov kip zamenjeni su bocama kiseonika i kolevkama u kojima deca spavaju. Meri Džejn Tevez (16) i njen suprug pobegli su iz svog doma koji se urušavao, a onda ostali zarobljeni u komšijskoj kući koja je bila u jednako groznom stanju. Meri je u jednom trenutku počela da oseća nepodnošljiv bol u karlici. U subotu je rodila dečaka kojeg su nazvali Jolando. To je muška verzija filipinskog imena za tajfun Jolanda.
- To je zato što ne želimo da zaboravimo kroz šta smo morali da prođemo jer smo dobili novi život - rekao je otac dečaka, Meler Balabog, piše Daily Mail.

Oluja na Filipinima izazvala preveremene porođaje / Foto: Reuters

Pod kapele umesto udobnog kreveta / Foto: Reuters

Traže spas u bolnici

Marisel Kruz nažalost je ostala bez deteta. Njena petomesečna beba je bila  bolesna i pre tajfuna, a posle oluje pokušala je da dođe do leka međutim nije ga bilo. U bolnici je jedini izvor energije benzinski generator zbog čega se pacijenti znoje u mračnim hodnicima dok čekaju lečenje širokog spektra povreda. Načelnik bolnice Alberto de Leon se brine da bi novorođenčad mogla da dobiju infekcije.

Inače, bolnica je postala odredište za sve povređene, bolesne i ljude koji su ostali bez krova nad glavom. Pogrešno veruju da tamo mogu da dobju hranu, krov nad glavom i sigurnost od naoružanih bandi pljačkaša.

Oluja na Filipinima izazvala preveremene porođaje / Foto: AP

nema sigurnog mesta za novorođenče / Foto: AP


Raste broj silovanja, poginulo 2300 ljudi


Uništenu regiju preplavio je očaj, broj pljački sve je veći, a nedostaje hrane, vode i lekova. Pojavila su se i izveštaji o sve većem broju silovanja u Taklobanu. Violeta Duza tvrdi da žene siluju kriminalci koji su pobegli iz zatvora.

Razorni tajfun uticao je na živote 11 miliona ljudi. Iako je službeni broj poginulih 2300, lokalni zvaničnici i humanitarni radnici strahuju da će brojka biti znatno veća. Mnoge zemlje na Filipine šalju razne oblike pomoći.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP