Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ŠOKANTNO

Belgija usvaja zakon o eutanaziji najmilijih

Autor: E. A. | 29.11.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Javnost u Belgiji je podeljena novim predlogom zakona o eutanaziji, koji bi omogućio da se ubistvo iz samilosti izvršava i nad decom koja boluju od neizlečivih bolesti!

Malena Ela Luis je  živela tek 10 meseci

Malena Ela Luis je živela tek 10 meseci

Prema predlogu zakona koji, iznenađujuće, ima veliku podršku u javnosti, deca bi imala pravo da zatraže sama da se izvrši eutanazija ili bi to mogli da zatraže njihovi roditelji. Ključna odluka o izvršenju je na psiholozima, koji će morati da utvrde da li je teško bolesno dete svesno svoje odluke.
Linda van Roj, čija je desetomesečna ćerka Ela Luis, koja je bolovala od neizlečive Krabeove bolesti, preminula u stravičnim mukama, podržava predlog zakona:


“Bila sam besna jer sam znala da ne postoji ništa što bi moglo da joj pomogne. Žalim zbog toga što nisam mogla da joj dam smrtonosnu dozu lekova da se njena patnja što pre završi”, rekla je Linda.

Njena beba je umrla  u mukama: Linda van Roj

Njena beba je umrla u mukama: Linda van Roj


Ona je po savetu lekara jednostavno prestala da hrani bebu, koja je potom preminula. Pedijatar Žerlan va Berlaer podržava zakon i kaže da mnogi doktori i danas pomažu roditeljima da prekrate muke svoje dece.

Međutim, medicinska sestra Sonja Develter, koja brine o deci koja boluju od neizlečivih bolesti, kaže da nikada nije upoznala dete koje je želelo da umre bez obzira na to od koje bolesti boluje i kakve bolove trpi.

“Neka deca su mi rekla da misle kako nije teško umreti, ali da bi onda trebalo da brinem o njhovim roditeljima”, rekla je ona.

Jedna od Sonjinih pacijentkinja je i Izabela (18), koja boluje od neurološke Huntingtonove bolesti, koja drastično skraćuje život. Pre osam godina bila je veselo dete, najbolja u razredu, a sada ne može sama ni da hoda ni da jede:
“To nije dobro”, rekla je kada su je upitali šta misli o eutanaziji.

Godišnje 1.400 eutanazija


U Belgiji je moguće izvršiti eutanaziju i nad osobama koje nisu smrtno bolesne. Godišnje se u ovoj zemlji izvrši oko 1.400 eutanazija. Susedna Holandija ima jedan od najliberalnijih zakona o eutanaziji. Tamo je starosna granica za izvršenje ubistva iz samilosti samo 12 godina. Naravno, da bi se eutanazija maloletnika izvršila, potrebna je dozvola roditelja. Od kada je ovaj zakon usvojen, 2002. godine, samo petoro dece je iskoristilo to pravo.
 

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP