Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ONI NISU NAPRAVILI MASAKR NA ULICAMA KIJEVA

Berkut: Spoljna sila pucala, ne mi!

Autor: Tanjug | 06.03.2014 - 11:16:00h | Komentara: 0

Vođa specijalnih jedinica Berkut, koje su nove kijevske vlasti raspustile posle sukoba, tvrdi da pripadnici tih jedinica u Kijevu "nisu ispalili ni metak".

Specijalci ispred zgrade  parlamenta na Krimu

On tvrdi da je u provokacije i pucnjavu bila uključena neka "spoljna sila" koja je ubijala i demonstrante i pripadnike snaga bezbednosti.
Jurij Abisov, kojeg "Raša tudej" (Rušia Today - RT) predstavlja kao zapovednika Krimske jedinice Berkut, ocenio je u intervjuu za rusku televiziju da je ta "treća strana" koja je odgovorna za ubistva na Majdanu - "organizovan tim profesionalaca".
"U nekom trenutku, razumeli smo da to više nije mirni protest poput onih 2004. i 2007. Ovog puta, sve se vrtelo oko provokacija i ne samo nasilne već prljave taktike demonstranata. Dok smo mi bili nenaoružani - jer nismo imali ni neubojito oružje - plan onih koji su sve osmislili bio je da baci na kolena Berkut, da nas demorališe i izvrši pritisak na naše ljude da promene stranu. Ali, to se nije desilo", ispričao je Abisov.
Potom je, nastavlja, "počelo najgore - pucnjava":
"Hici su ispaljeni na obe strane, ali - kao što već rekoh - mi nismo ni imali oružje. Teško je bilo razumeti šta se dešava, ali vojnici su samo počeli da padaju na zemlju, jedan po jedan. Postalo je jasno: ljudi su umirali jer su ih pogodili meci! Ponavljam: nijedan metak nije mogao biti ispaljen od strane snaga Berkuta. Siguran sam da je tu bila neka vanjska sila, treća strana uključena u provokacije i smrt na obe strane. To je bio organizovan tim profesionalaca."
Abisov intervju usledio je posle objavljivanja snimka prisluškivanog razgovora šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton sa estonskim ministrom Urmasom Paetom, u kojem diplomate konstatuju da su isti snajperisti u Kijevu pucali i na demonstrante i na snage bezbednosti, i da ih nije angažovao svrgnuti predsednik Viktor Janukovič, već vođe "Majdana".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP