Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

POTVRĐENA KAZNA

Berluskoni mora u zatvor! (VIDEO)

Autor: Tanjug | 01.08.2013 - 20:47:00h | Komentara: 0

Kasacioni sud, najviša sudska instanca u Italiji, potvrdio je danas kaznu zatvora u trajanju od jedne godine na koju je bivši premijer Silvio Berluskoni osuđen zbog utaje poreza, ali je zatražio da petogodišnja zabrana bavljenja javnom funkcijom izrečena medijskom tajkunu, bude preispitana.

Silvio Berluskoni

Ovoga puta se nije izvukao: Silvio Berluskoni

Ovo je prvi put da Berluskoni, koji je bio u centru mnogih krivičnih slučajeva od kada je pre dve decenije počeo da se bavi politikom, definitivno bude proglašen krivim i osuđen, javile su agencije.

Sud je potvrdio četvorogodišnju kaznu zatvora, od koje su tri godine kasnije oduzete na osnovu Zakona o amnestiji, iako je Berluskoni uveren da će mu, umesto nje, biti dodeljen društveno korisni rad ili kućni pritvor.
Petočlano sudsko veće počelo je današnje razmatranje posle dva dana iznošenja argumenata tužilaštva i Berluskonijeve odbrane. Ova odluka dugo je i s nestrpljenjem očekivana, jer bi od nje mogla da zavisi sudbina vlade premijera Enrika Lete, kome je za opstanak potrebna podrška Berluskonijeve partije desnog centra Narod slobode.
Berluskonijevi advokati odbrane pokušali su da izbegnu osuđujuću presudu, a advokat Franko Kopi, ponudio je sudu alternativu: da naloži novo suđenje, što bi moglo da dovede do umanjenja kazne zabrane bavljenja javnom funkcijom.
Presuda, takođe, povlači za sobom proceduru povlačenja Berluskonija iz Senata, bivšem premijeru moglo bi da bude zabranjeno i da se kandiduje na izborima tokom zabrane.
Nije nemoguće ni da sud preinači presudu, što se veoma retko dešava, ili da vrati slučaj Apelacionom sudu, ukoliko ustanovi da je u prethodnim procedurama bilo grešaka.
Kazna zatvora izrečena Berluskoniju tiče se kupovine prava za prikazivanje filmova u njegovoj medijskoj imperiji "Medijaset" i korišćenje ofšor kompanija za formiranje fondova za podmićivanje.
Tužioci tvrde da je sve to omogućilo Berluskoniju da 2002. i 2003. godine izbegne plaćanje poreza u visini od oko sedam miliona evra.
Berluskoni, koji je u to vreme bio premijer, rekao je da nema ništa s ovim malverzacijama niti da ih je odobrio, jer je bio previše zauzet politikom.
On takođe tvrdi i da je žrtva progona levičarski orijentisanih sudija. Berluskoni je osnovao "Mediaset" 1970, a danas u njoj ima 38,6 odsto vlasništva.
Berluskoni je prošle godine prvo osuđen na četiri godine zatvora i tri godine zabrane vršenja javne funkcije, ali je sud ubrzo nakon toga preinačio zatvorsku kaznu na godinu dana zatvora.
Naime, sud je odlučio da bivšem premijeru smanji zatvorsku kaznu na osnovu Zakona o amnestiji iz 2006, koji je donet da bi se smanjila prenatrpanost italijanskih zatvora.
Berluskoni je ranije izjavio da bi radije otišao na izdržavanje zatvorske kazne umesto da odsluži kaznu radom u nekoj javnoj službi.
On je naglasio da, takođe, neće iskoristiti mogućnost italijanskog zakona da služi kaznu u kućnom pritvoru, kako je predvidjeno za prestupnike u poznim godinama.

Berluskoni tvrdi da presuda nema nikakvog osnova
U emotivnoj video poruci Silvio Berluskoni je istakao da presuda koju mu je danas izrekao najviši italijanski sud "nema nikakvog osnova", već će mu samo uzeti ličnu slobodu i politička prava.
Berluskoni se u poruci zarekao i "da će nastaviti bitku", izveštava AFP.
Tvrdeći da nikad nje smislio nikakav sistem poreskih prevara, Berluskoni je istakao kako je bio žrtva progona sudskih organa još otkad je ušao u politiku i kako će se zalagati za reformu pravnog sistema.
Odluka Kasacionog suda da potvrdi zatvorsku presudu Silviju Berluskoniju zbog poreskih prevara neće imati reperkusija na italijansku vladu, izjavio je danas jedan politički saveznik bivšeg premijera.


Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP