Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

LAKŠE IM BEZ MINISTRA

Bez Varufakisa napredak u pregovorima o grčkom dugu

Autor: Tanjug | 03.05.2015 - 22:27:00h | Komentara: 0

Grčka i njeni evropski kreditori konačno napreduju u pregovorima, samo nekoliko dana pošto grčki ministar finansija Janis Varufakis ne učestvuje u njima, rekao je danas neimenovan zvaničnik agenciji AFP.

Janis Varufakis

Pregovori napreduju otkako nema Varufakisa | Foto: Profimedia

Pregovarači su rekli da ima ohrabrujući znakova sa sastanaka vođenih ovog vikenda u Briselu o listi reformi, neophodnih za oslobađanje preostale tranše iz paketa međunarodne pomoći vredne 7,2 milijarde evra.

- Dosta se napredovalo, približavamo se sporazumu, rekao je portparol grčkog premijera Aleksisa Ciprasa i dodao "sve će biti odlučeno naredne sedmice".

Razgovori su počeli u četvrtak i prvi put ih je vodio ekonomista i pomoćnik ministra spoljnih poslsova Euklid Cakalotos, koji je prošle sedmice zamenio Varufakisa na čelu grčkog pregovaračkog tima, navodi francuska agencija.

Neimenovani izvor je rekao da su razgovori u Briselu konstruktivni i da su i ohrabrujući. Oni će biti nastavljeni sutra i mogli bi da traju najmanje do srede, što je dobar znak, naveo je taj izvor.

Poludržavna grčka agencija ANA je takodje izvestila o napretku u razgovorima i poboljšanoj atmosferi na njima.

Grčka je 30. aprila u Briselu nastavila pregovore sa svojim međunarodnim kreditorima o reformama neophodnim za isplatu tranše kredita pomoći koja joj je preko potrebna.

Atina do 12. maja treba da otplati gotovo milijardu evra duga i kamata Međunarodnom monetarnom fondu (MMF). Delegacija EU i MMF-a insistira na tome da, pre puštanja preostale rate kredita Atini, Grčka obeća da će sprovesti reforme.

Grčka, kojoj ponestaje gotovine, poručila je partnerima iz evrozone u februaru da će do kraja aprila postići sporazum sa kreditorima o listi reformi neophodnih za oslobadjanje preostale tranše iz paketa međunarodne pomoći vredne 7,2 milijarde evra.

Do postizanja sporazuma, medjutim, Atina ostaje bez pristupa sredstvima iz paketa pomoći, zbog čega joj, kako se ocenjuje, preti bankrot, a možda i izlazak iz evrozone.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP