Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

JOŠ JEDAN GAF

Bi-Bi-Si opet napravio lokacijsku grešku: Ukrajina, Hrvatska... isto je to

Autor: | 04.02.2015 - 11:00:00h | Komentara: 1

Jedna od najgledanijih informativnih televizija na svetu, Bi-Bi-Si uz izveštaj o ratu u Ukrajini pustila snimak sukoba u Hrvatskoj 1991. godine. Dok je voditeljka čitala o broju nastradalih u Donjecku na ekranu se pojavio tenk na kome piše "Croatia".

bbc

Kao što su, po Bi-Bi-Si-ju Srbija i Bosna u Africi, tako je i Hrvatska isto što i Ukrajina.

Ovaj novi ispad dogodio se juče u jutarnjim vestima. Analitičar Branko Radun za informer kaže da nije retkost da se snimcima sa jednog ratišta pokriva priča o drugom ratnom žarištu kao i da se to svesno radi kako bi se manipulisalo javnošću.

Slika govori hiljadu reči, a snimci oružanih sukoba na području bivše Jugoslavije su odgovarali ovoj televiziji u datom trenutku i jednostavno su ih iskoristili. Cilj je bio da se pokaže da je vlast u Kijevu legitimna a da su pobunjenici sa istoka loši momci koje su odglumili Srbi koji ratuju u Hrvatskoj. Bi-Bi-Si je medij koji vodi politiku svoje vlade, imaju određene teze koje moraju da potkrepe, zbog čega su bili prinuđeni na zloupotrebu. Nije ovo ništa novo, primetno je i da se kada se izveštava o ratu u Siriji često koriste lažni snimci da bi se pojačavao utisak. Zapadni mediji stvarali su su konfuziju i namerno grešili i kada su izveštavali o ratu u Hrvatskoj, kada su prikazivali stare, jadne, siromašne ljude koji nemju čan ni zube i predstavljali ih kao srpske vojnike, zaključuje Radun.

Snimak sa Hrvatskog fronta

Snimak sa Hrvatskog fronta | Foto: printskrin Jutjub

Miroslav Lazanski poturanje pogrešnog snimka objašnjava na tri načina.

- Prvo, ovo bi moglo da znači da Bi-Bi-Si više nema dovoljno novca da pošalje dopisnika u Ukrajinu. Drugo, ako i imaju para, onda nemaju koga da pošalju ili taj neko nije dobrodošao. Treće, možda su snimci koje ime je dopisnik doneo takvi da kompromituju ukrajinsku stranu, pa su bili primorani da pribegnu ovakvoj vrsti prevare, odnosno zloupotrebe.

Možda ovo ipak i može da se podvede pod slučajnost odnosno kao greška, naročito ako su uzme u obzir da su snimci ta dva rata skoro identični. Uniforme, oprema... sve je isto.

Medijski stručnjak i profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski za informer kaže da su upotrebom ovakvog snimka prekršeni mnogi etički standardi, do čega ne bi došlo da su urednici priloga iskreno u uglu ekrana ispisali da se radi o arhivskim snimcima rata u Hrvatskoj 1991. godine.

Poslednji komentari
  • rodoljub Vreme: 04.02.2015 12:30h

    To je jos jedan primer objektivnog informisanja na zapadu. Manipulacije, montaze, podmetanja, namerne dezinformacije i slicne stvari, koje zapad radi u svojim medijima, doveli su urednike i montazere do konfuzije. Onda sve ispliva.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP