Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

U SLUČAJU ESKALACIJE NASILJA MOGUĆA INTERVENCIJA U BIH

BiH preti strana intervencija!

Autor: Ekipa Alo! | 10.02.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Valentin Incko, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, ocenio je da su protesti u toj zemlji opravdani, ali i upozorio da bi, ako stanje bude pogoršano, trebalo eventualno razmisliti i o angažovanju vojne sile EU!

u slučaju eskalacije nasilja moguća intervencija u bih

U slučaju eskalacije nasilja moguća intervencija u BiH | Foto: AP

- Razmotrićemo stanje u BiH u utorak u međunarodnom upravljačkom odboru. Austrija će povećati broj vojnika u Bosni. Ako stanje bude pogoršano, moraćemo eventualno da razmišljamo o trupama EU. Međutim, ne sada - poručio je on u intervjuu bečkom “Kuriru” i istovremeno negirao da “Balkan gori”, ukazujući na to da “Srbija dobro napreduje”.


Skup podrške u Beogradu

Grupa građana koja podržava masovne građanske proteste u BiH najavila je juče da će danas u 16 sati centru Beograda, na Trgu Republike kod restorana “Ruski car”, organizovati protest solidarnosti. Protest organizuju građani koji su se okupili na Fejsbuku u grupi “Podrška narodu Tuzle iz Srbije”.

Ipak, bez obzira na ova upozorenja, protesti su i juče nastavljeni. Ispred Predsedništva BiH okupilo se oko 500 Sarajlija, koji, kako prenosi “Dnevni avaz”, žele da poruče vladajućoj garnituri sa Bakirom Izetbegovićem, Zlatkom Lagumdžijom i Nerminom Nikšićem na čelu da im neće uspeti medijski spin o demonstrantima kao o razularenim narkomanima sa 12 kilograma droge, niti izjave o demonstrantima kao ubačenom elementu sa strane.

Oni takođe zahtevaju puštanje uhapšenih demonstranata i prestanak fabrikovanja laži o njima, kao i ostavku vlade kantona Sarajevo i Federacije BiH i formiranje nestranačkih vlada, uzvikujući “ostavke, ostavke”, “vratite nam decu”, “bando, bando”. Policija je u međuvremenu pustila grupu uhapšenih demonsrtanata, koji su izjavili da su bili tučeni u stanici policije. Juče se takođe pojavio i snimak na kojem se vidi kako policija u Sarajevu uz upotrebu prekomerne sile potiskuje demonstrante kao obali Miljacke i gura ih u reku.

Policija demonstrante  bacala u Miljacku

Policija demonstrante bacala u Miljacku

 
Građani su se juče okupili i na glavnom gradskom trgu u Bihaću, tražeći ostavku kantonalnog premijera Hamdije Lipovače.
Socijalni protesti započeli su u sredu u Tuzli, da bi se proširili na Sarajevo, Mostar i Zenicu. Eskalirali su u petak u Sarajevu i više gradova Federacije BiH, kada je u sukobima policije i demonstranata povređeno više od 200 ljudi, a na desetine privedeno.

Ivica Dačić

Ivica Dačić | Foto: RAS

Dačić: Jedna varnica za novi rat na Balkanu
 

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić ocenio je da situacija u BiH pokazuje koliko je mir izgrađen u regionu “krhka tvorevina” i koliko je malo dovoljno da dođe do destabilizacije i poručio da je zato bitno zadržati političku stabilnost Srbije, ali i Republike Srpske.
- Vidite da tu nije samo u pitanju socijalna kategorija protesta, imate i određene političke zahteve koji idu ka stavu ”jedan čovek, jedan glas”, to ide ka ukidanju entiteta, prava naroda u BiH, to otvara ceo jedan začarani krug, zbog toga je i bio rat u BiH - rekao je Dačić u intervjuu “Glasu Amerike”.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP