Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

BEDA IH NATERALA

BiH: Ratuju u Siriji za 15.000 €

Autor: B92 | 28.11.2013 - 12:46:00h | Komentara: 1

Do sada je oko 60 državljana BiH otišlo da se bori u sirijskom građanskom ratu, a svi oni su se na taj korak odlučili, kako piše Dnevni avaz, zbog siromaštva.

bela al kaida

Islamisti u Siriji | Foto: Reuters

Prema pisanju Avaza, oni se bore na strani pobunjenika protiv režima Bašara al-Asada i svi oni pripadaju radikalnom islamističkom pokretu selefija (vehabija).
Pozivajući se na neimenovane izvore iz Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije BiH, list navodi da je glavni motiv za odlazak na sirijsko ratište siromaštvo koje vlada u toj zemlji, a dobrovoljci koji odlaze u Siriju, među kojima ima i mladića od tek 20 godina, za to, navodno, dobiju oko 30.000 konvertibilnih maraka (15.000 evra).
Policija je došla do podatka da i žene iz BiH odlaze na ratište u Siriju, tako što se venčavaju, po šerijatu, sa ovim momcima i sa njima odlaze u "sirijski pakao".
Neke porodice ovih devojaka, skoro maloletnih i uglavnom bez škole, koje su muževe upoznale i preko Interneta, prijavile su takve slučajeve policiji, ali iz straha za njihove živote ne govore o tome javno. Neimenovani izvor je potvrdio da dobrovoljcima neko plaća i avionske karte, a porodica koja ostane dobija novac.
"Iz Slovenije lete u Beč, iz Beča u Istanbul, a iz Turske prelaze u Siriju", opisuje policijski izvor rutu putovanja do ratišta na kome su do sada život izgubila najmanje četvorica državljana BiH.
Strahuje se, međutim, da bi broj poginulih mogao biti i veći, jer mahom menjaju imena, pa je nemoguće uvek ustanoviti da li je reč o državljaninu BiH. Policiji je jasno da postoji organizovana mreža koja dobrovoljce iz BiH šalje u Siriju. Postojeći zakoni, međutim, ne daju mogućnost sankcionisanja ovakvih postupaka.
Posebna opasnost je njihov povratak sa ratišta, jer su oni tada "tempirane bombe", rekli su u Federalnoj upravi policije. Organizatori odlaska, ni dobrovoljci ne mogu da budu optuženi za počinjenje krivičnog dela, pa je Ministarstvo bezbednosti iniciralo zakonske promene kojima bi se uvele kazne za takvo delovanje.
Lokalni mediji kao jednog od organizatora odlaska mladića na sirijsko ratište spominju Bilala Bosnića iz Bužima u severozapadnoj Bosni, koji, ujedno, važi za jednog od vođa selefijske zajednice u BiH.
Selefizam je ultrakonzervativna struja u islamu, a njegovi zagovornici su u BiH pronašli uporište tokom rata i u toj zemlji i sada deluje nekoliko njihovih jakih ogranaka. Najpoznatiji je onaj u selu Gornja Maoča u severnoj Bosni čiji je pripadnik bio i Mevlid Jašarević, koji je nedavno osuđen na 15 godina
zatvora zbog terorističkog napada na američku ambasadu u BiH, 2011.godine. Dosta selefija u BiH dolazi iz Sandžaka i Austrije, a njihov broj se povećava, piše list.
Poslednji komentari
  • detektiv Vreme: 28.11.2013 17:28h

    Naterala ih beda? Otkada je to "beda" drugo ime za Al-Kaidu? "Dnevni avaz" stiti idealizovanu sliku svog naroda, pa govori kako su otisli zbog "bede", a ne zato sto su zavrbovani i pristalice nakaradne ideologije!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP