Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

RADNIČKI NEMIRI KOD KOMŠIJA

BiH u plamenu!

Autor: Agencije | 07.02.2014 - 14:44:00h | Komentara: 5

Neredi u BiH ne jenjavaju, najžešći protesti i sukobi gradjana i policije trenutno su ispred zgrade Predsedništva BiH u Sarajevu, iz koje policija evakuiše zaposlene, dok sto metara dalje gradjani normalno šetaju i sede u kafićima, izveštavaju lokalni mediji.

U protestima povređeno 219 osoba

U današnjim nasilnim protestima u više gradova BiH povređeno je 219 osoba, među kojima više od 100 policajaca.


Pozivajući se na poslednje podatke iz medicinskih ustanova, Al Džazira je prenela da je u sarajevskim zdravstvenim ustanovama zbrinuto 156 osoba, među kojima 90 policajaca i 66 civila.


U Tuzli su povređene 23 osobe, od kojih su 12 policajci, dok je u Zenici u bolnicu primljeno 40 osoba.


U večernjim satima situacija je mirnija. Iako za sutra nisu najavljeni novi protesti, policija je saopštila da će ostati u pripravnosti.

Munib Husejnagić

Munib Husejnagić | Foto: facebook / Munib Husejnagić premijer Zeničko - dobojskog kantona

Cela vlada Zeničko-dobojskog kantona podnela ostavku

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Munib Husejnagić i celokupna kantonalna vlada, podneli su ostavke, pošto su to, na masovnim protestima koji su danas prerasli u nerede, zahtevali demonstranti, prenose mediji u BiH.


Husejnagić je, saopštavajući demonstrantima da on i kompletna vlada podnose ostavke, istakao da smatra da ne snosi odgovornost za situaciju u BiH, jer je na ovoj dužnost tek nekoliko mjeseci.


Husejnagić je ranije danas, za Fenu rekao da će na prvoj sednici kantonalne skupštine ZND podneti kolektivnu ostavku, posle masovnih nasilnih protesta u Zenici, što je saopštio i grupi koja je učestvovala u protestima.


"Iako procenjujemo da uopšte nismo krivi za ovu situaciju, niti nadležni, neko je to kontinuirano, u proteklih 30 godina, napravio ljudima nepodnošljivu situaciju. Mi pokušavamo da je rešimo, međutim, to ljudi u masi ne razumeju i mi smo odlučili da vlada podnese ostavku", rekao je Husejnagić.

Nemiri u Sarajevu, Tuzli i Baihaću / Foto: AP, Beta, Reuters

Foto: Beta

Zahirović: Izgoreli najvredniji dokumenti!

U požaru u Arhivu BiH, koji je smešten u zgradi Predsedništva BiH, večeras su izgoreli neki od najvrednijih dokumenata, a šteta je neprocenjiva, potvrdio je direktor Arhiva BiH Šaban Zahirović.

"Ta građa koja nije stradala u tri rata, u Prvom i Drugom svetskom, te u ovom poslednjem, izgorela je evo danas. Jedino što u ovom trenutku mogu reći je da je ovo ogromna kulturna sramota. Kada arhivi gore to je kulturna sramota jednog društva. Ne može se utvrditi vrednost te arhivske građe", rekao je Zahirović.

On je za portal "Kliks" rekao da će se prave razmere štete znati tek u narednim danima, te da su izgoreli najvredniji dokumenti koji su sačuvani u ratovima.

Situacija u Sarajevu se gotovo u potpunosti smirila. Na ulicama je veliki broj specijalne policije. Vatra u zgradi Predsedništva je ugašena, a krov zgrade Vlade Kantona Sarajevo i dalje gori. Nekoliko automobila oko zgrade Predsedništva je potpuno izgorelo. Razbijena su stakla i na obližnjoj Hypo banci.

Policija je u Sarajevu tek večeras uspela da savlada demonstrante, a uhapšeno je desetine huligana koji su pljačkali radnje tokom protesta i palili zgrade javnih institucija.
 

U urgentnom centru opšte bolnice u Sarajevu primljeno je 50 povređenih, medju njima i tri teško povređena specijalca, prenosi Al džazira.

  • Bihać / Foto: Twitter / @Dilajla | Foto:
  • Bihać / Foto: Twitter / @Dilajla | Foto:
  • Bihać / Foto: Twitter / @Dilajla | Foto:


Prema nepotvrđenim informacijama, zapaljena je i zgrada opštine Centar, a i u Tuzli su demonstranti zapalili zgradu Kantonalne vlade čiji je premijer podneo ostavku.


U naletu demonstranata jedan automobil je bačen u Koševski potok, u Sarajevu, a policijski su zapaljeni.

Najavljeni mirni protesti građana Zenice pretvorili su se danas u otvorene sukobe neformalnih grupa mladih Zeničana s policijom, u kojima je oko 20 povređenih policajaca, od kojih jedan ima teže povrede, tridesetak civila, a medju povređenima je i novinarska ekipa BHT.

U Sarajevu, gde su eskalirali protesti, ima najmanje 50 povređenih, i gori inventar u zgradi Predsedništva BiH iz kojeg se vije gusti dim.

Nekoliko stotina demonstranata kamenovali su zgradu Predsedništva BiH, demolirali ulaz i skinuli državnu zastavu.

Demonstranti iz zgrade Kantona Sarajevo iznose stolice i ostali nameštaj uništavaju i bacaju po ulici. Građani policiju gađaju kamenjem, suzavcima i petardama. Situacija je izmakla kontroli jer specijalci nisu u mogućnosti da spreče masu koja sve razbija.

Građani su uzvikivali "Dole bando!" i "Lopovi!", a policajci su raspoređeni ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo i u okolnim ulicama, javljaju federalni mediji.


U tučama između demonstranata i policije povređen je veliki broj novinara i fotoreportera.

Antiterorističke jedinice na ulicama Sarajeva

Na ulice Sarajeva, gde čitavo popodne traju sukobi policije i demonstranata, izašle su antiterorističke jedinice, potvrdjeno je za Al džaziru u policiji Federacije BiH i agenciji Sipa, a demonstranti su čak i zarobili vatrogasce koji ne mogu da izađu iz zgrada koje gore, jer su ih opkolili demonstranti. Zarobljeni vatrogasci nemaju sa sobom opremu za gašenje požara ni kiseonik.
Kako navodi ova TV stanica, na ulicama je sve manje demonstranata a vatra još gori na ulazima u zgrade Predsedništva BiH i Vlade Kantona Sarajevo.

Zapaljeno više zgrada u Mostaru, policija ne interveniše

U Mostaru su zapaljene zgrade Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, zgrada opštine, djački dom i dopisništvo agencije Fena, a više hiljada demonstranata krenulo je ka zgradi kantonalne skupštine.


Dva vatrogasna vozila uspela su da se probiju do zapaljene zgrade Vlade Hercegovačko-neretvanske županije u Mostaru i gase vatru a policija za sada ne interveniše.


Demonstranti su prethodno razbijali prozore na zgradi vlade, a zatim je grupa od 20-ak maskiranih osoba provalila glavni ulaz zgrade vlade i zapalili su je.
Agencija Fena javila je i da je zapaljen djački dom u Mostaru, ali i kancelarija ove agencije, potvrdio je glavni urednik FENA Zdravko Nikić.


Zapaljena je i zgrada opštine, neredi i dalje traju, a policija zasad ne interveniše.

Premijer Tuzlanskog kantona podneo ostavku

Premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević podneo je danas ostavku.

U Tuzli je policija saopštila demonstrantima da je Čaušević podneo ostavku, pa demonstranti prilaze policajcima uz uzvike - "carevi, carevi".

Procenjuje se da se danas u Tuzli okupilo više od 10.000 demonstranata čiji je osnovni zahtev bio da vlada podnese ostavku.

U Sarajevu takođe protestuju građani, a prema saznanjima Bete, u tom gradu je do sada povređeno stotinak osoba od kojih najveći broj policajaca.
 

Komšić: Mi smo krivi za sve!

Željko Komšić

Željko Komšić | Foto: Wikipedia

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je danas, komentarišući proteste širom BiH, da do problema nije došlo pre tri dana, već se oni gomilaju nekoliko godina i da je situacija sada samo eskalirala.

U razgovoru za Federalnu televiziju Komšić je jasno kazao da su za ovu situaciju krivi političari i da je to razlog zbog kog ne mogu da izadju pred gradjane.

On je ocenio, kako prenosi sarajevski Dnevni Avaz, da je prvi dan trebalo razgovarati s radnicima i gradjanima, umesto što je upotrebljena sila, jer "sila ne rešava ništa što se pokazalo na primeru Tuzle".

Komšić je jasno rekao u odgovoru na pitanje da li će vojska biti angažovanja da o tome nema govora, jer, kako je istakao, "kako ćete vojsku angažovati protiv svog naroda".

"Narod tu nije došao što te mrzi ili zbog političke orijentacije, boje očiju ili zbog onoga kako se zoveš, nego zbog jada, bede i nepravde koja ih stalno pritišće. Gde ćete silom na te ljude. Sila je i dovela do ovoga, a da se prvog dana pričalo s ljudima, ne bismo imali ove slike po celoj BiH", smatra Komšić.

On je dodao da je sada potrebno biti mudar i ne skupljati političke poene, nego smiriti situaciju i izaći pred okupljene. Istakao je i da treba zaustaviti uništavanje imovine, jer, kako smatra, oni koji zaista traže svoja prava će se povući.

Najavio je da će predložiti sazivanje vanredne sednice Predsedništva BiH, ali ne zna da li će se tom pozivu odazvati drugi članovi Predsedništva BiH, Bakir Izetbegović i Nebojša Radmanović.

"Mi smo krivi zbog svega. Ne znam da li će državna vlast moći da funkcioniše, ali će morati. Vlast uvek mora da funkcioniše, ova ili neka druga. Iz anarhije ništa dobro ne dolazi", zaključio je Komšić.

I novinari u opasnosti

Zbog haotičnog stanja i situacije koja je izmakla kontroli na protestima nezadovoljnih građana širom, novinarima je otežan rad i izloženi su neposrednoj opasnosti.


Ekipe koje izvrštavaju sa terena, posebno one koji se nalaze u epicentru zbivanja, izloženi su i kamenicama i suzavcu, prenosi agencija Fena.


Uprkos izuzetno teškim uslovima za rad, kamermani, fotoreporteri, novinari nastoje da slikom i rečju prenesu pravu sliku iz protestima zahvaćenih Sarajeva, Tuzle, Zenice, Bihaća... u kojima građani izražavaju nezadovoljstvo socijalnim stanjem u kome se nalaze.

Haos u Sarajevu, Tuzli, Zenici...
U Sarajevu je načinjena velika materijalna šteta na tramvajskim stanicama i prozorima pojedinih zgrada.


Izgorela je i policijska kućica ispred Predsedništva, dok je vatrogascima pristup onemogućen.


Portparolka urgentnog centra Biljana Jandrić je rekla da su policajci pretrpeli "puno agresivnije povrede po celom telu", dok su civili zadobili posekotine po glavi i uglavnom su svi pušteni kućama.


Od drugih gradova amosfera je napeta u Brčkom, gde su građani jajima gađali zgrade lokalnih vlasti, ali sukoba nije bilo.


Mediji su javili da je u Zenici vladao pravi mali rat a zgrada kantonalne vlade kamenovana u dužem vremenskom periodu.


Zbog vanrednih događaja, otkazan je svečani koktel grada Sarajeva povodom 30. godišnjice održavanja Zimskih olimpijskih igara.

Rulja je krenula u rušilački pohod. Uništavaju kioske, radnje, iščupan je i bankomat... Zapaljeno je pet automobila. Policija šmrkovima rasteruje huligane, a saobraćaj je blokiran.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Munib Husejnagić dao je ostavku.   Protestanti u Zenici pale automobile, razbijaju ih na parkiralištu, zatim ih bacaju u kanal pored puta. Sve je puno specijalaca. Situacija je jako napeta, javljaju sa lica mesta.


Zapaljena je i jedna tramvajska stanica na Skendriji u Sarajevu

Vučić pozvao Dodika i Bosića na sastanak

Najavio  hapšenja u  srpskom  fudbalu: Aleksandar  Vučić

Aleksandar Vučić | Foto: Emil Čonkić

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i lider SNS Alksandar Vučić pozvao je danas lidere dve najjače stranke u Republici Srpskoj - Milorada Dodika, predsednika SNSD i Mladena Bosića, predsednika SDS - na zajednički sastanak u Beogradu, na kojem bi se razgovaralo o očuvanju stabilnosti Srpske u okolnostima krize u okruženju, potvrdjeno je Tanjugu u Kabinetu prvog potpredsednika Vlade.

Vučić je od Dodika i Bosića tražio očuvanje jedinstva i političke stabilnosti Srpske, te obezbedjivanje uslova da se svi problemi rešavaju demokratski, na izborima, rečeno je Tanjugu. Sastanak će biti održan u nedelju.

EK: Bez nasilja, dijalogom do rešenja u BiH
Evropska komisija apelovala je danas na sve učesnike demonstracija u Bosni i Hercegovini da izbegavaju nasilje i da se uključe u dijalog kako bi rešili probleme.
"Gradjani imaju pravo da izraze nezadovoljstvo kroz nenasilno okupljanje. Žalimo zbog velikog broja povredjenih i apelujemo na sve da izbegavaju nasilne akte i da se uključe u dijalog kako bi rešili probleme", rekao je za Tanjug Peter Stano, portparol evropskog komesara za proširenje Štefana Filea.

Demonstranti su danas iskali  iz zgrade Vlade  u Tuzli iz koje kulja gust crn dim, a policija je morala potpuno da se povuče. Naselju u kom je zapaljena zgrada vlade isključena je struja, iz preventivnih razloga. Kako prenosi Dnevni avaz, jedno vatrogasno vozilo pokušava da ugasi vatru, dok demonstranti demoliraju vozilo vlade.
Prema nekim porcenama ispred zgrade vlade u Tuzli  je oko tri hiljade ljudi, a mnogi demonstranti drže crvene kartone u rukama i uzvikuju "revolucija". Bačeno je i nekoliko dimnih bombi, a lete boce, kamenje i čuju se topovski udari, prenosi Dnevnik.hr.
  • Tuzla / FOTO: Twitter / @EdisPG | Foto:
  • Tuzla / FOTO: Twitter / @EdisPG | Foto:
  • Tuzla / FOTO: Twitter / @EdisPG | Foto:
Dnevni avaz prenosi da je direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač poslao nove jače policijske snage u Tuzlu.
Protest je počeo oko podne, i ovo je treći dan za redom da Tuzlaci, nezadovoljni svojim ekonomskim položajem traže pravdu na ovaj način. Pred sam protest pomoć tuzlanskim policajcima stigla je iz drugih gradova.
U međuvremnu, MUP je upozorio javnost da demonstranti po pojedinim trgovinskim radnjama u Tuzli kupuju sonu kiselinu i kreč u prahu, u nameri da ih upotrebe tokom demonstracija. Iz MUP-a je saopšteno i da je policajac koji je juče teško povređen stabilno i van životne opasnosti.

Tuzla

Tuzla | Foto: Beta

  • Nemiri u Sarajevu, Tuzli i Baihaću / Foto: AP, Beta, Reuters | Foto:
  • Nemiri u Sarajevu, Tuzli i Baihaću / Foto: AP, Beta, Reuters | Foto:
  • Nemiri u Sarajevu, Tuzli i Baihaću / Foto: AP, Beta, Reuters | Foto:
  • Nemiri u Sarajevu, Tuzli i Baihaću / Foto: AP, Beta, Reuters | Foto:
  • Nemiri u Sarajevu, Tuzli i Baihaću / Foto: AP, Beta, Reuters | Foto:
  • Nemiri u Sarajevu, Tuzli i Baihaću / Foto: AP, Beta, Reuters | Foto:
  • Nemiri u Sarajevu, Tuzli i Baihaću / Foto: AP, Beta, Reuters | Foto:
  • Neredi u Sarajevu, Tuzli i Bihaću | Foto:
  • Neredi u Sarajevu, Tuzli i Bihaću | Foto:
  • Neredi u Sarajevu, Tuzli i Bihaću | Foto:
Takođe, i građani u mnogim drugim mestima u BiH, nezadovoljni ekonomskom i socijalnom situacijom u zemlji, najavili su proteste u znak solidarnosti sa demonstrantima Tuzle.
Protesti su već počeli u Sarajevu, gde je blokiran saobraćaj, Prijedoru, Jajcu, Bugojnu, Živinicama, Orašju, Lukavcu, Banjaluci, Zenici, Tešnju, Gornjem Vakufu, Gračanici, Olovu, Vitezu, Bihaću, Mostaru, Kaknju, Brčkom, Cazinu, Konjicu, Sanskom Mostu...
U Visokom je još jutros na betonskom mostu osvanuo transparent na kojem je ispisana poruka "Imaš ti šta para" a poruka je okrenuta u pravcu Opštine. I u ovom gradu su za danas zakazani protesti u znak podrške Tuzlacima, koji protestuju već tri dana.
Na jučerašnjem skupu u Sarajevu demonstranti su zapalili nekoliko kontejnera i više sati blokirali glavnu saobraćajnicu na Skenderiji, a zgradu Vlade gađali su jajima i kamenicama. Putem Fejsbuk grupe "Protesti Živinice" pozvani su svi meštani da dodju u 13 sati ispred zgrade opštine kojima je poručeno da "ova lokomotiva u propast vodi".
Građani Jajca takođe su najavili mirno okupljanje ispred Opštine u znak podrške Tuzlacima a tamošnji načelnik policije podržava mirno okupljanje i voljan je, ukoliko je potrebno, da da policijsku pratnju za učesnike protestne šetnje.
U Bihaću su se nezadovoljni građani već okupili, pre vremena, na Gradskom trgu pozivajući vladajuće strukture na opštinskom i kantonalnom nivou da podnesu ostavke. Medju okupljenim gradjanima je i nekoliko policajaca.
Neformalna grupa mladih u Zenici uručiće na današnjim protestima u tom gradu listu zahteva predstavnicima Vlade Zeničko-dobojskog kantona, ukoliko se pojave. Od kantonalne policije traže da odbace opremu i pridruže se sugrađanima u borbi za osnovna ljudska prava, a od vlade ostvarivanje niza ekonomskih i socijalnih zahteva, između ostalog, da članovi vlade trećinu primanja uplaćuju na račun koji bi bio javno dobro.
Neformalna grupa građana najavila je okupljanja i ispred opštine u Jajcu nezadovoljnih iz svih kategorija, a protesti će se i danas nastaviti u Mostaru, gde je juče blokiran saobracahaj i zapaljen kontejner.
U Livnu su protesti zakazani za ponedeljak, u organizaciji Fejsbuk grupe pod nazivom "Pokret za spas Livna", kada će se održati šetnja od opštine do zgrade Vlade Hercegovačko-bosanskog kantona. Na mirne proteste su pozvani obespravljeni radnici uništenih livanjskih firmi, sportskih klubova, a organizatori pozivaju "i mlade i stare" da im se priključe radi, kako kažu, osiguranja bolje budućnosti.
Protestna šetnja održava se i u Banjaluci.

 

Domić: Demonstranti me nisu zarobili! 

Kako su preneli pojedini portali, učesnici protesta u Brčkom "zarobili" su gradonačelnika Antu Domića, kojem ne dozvoljavaju da uđe u zgradu Vlade distrikta niti da ode s protesta.

Međutim, Anto Domić demantovao je danas da su ga demonstranti zarobili i da mu nisu dali da napusti plato ispred zgrade brčanske Vlade, gde je pokušao da im se obrati.


Domić je rekao Srni da je pokušao da se probije kroz masu i da se vrati u svoj kabinet kada se ispostavilo da je tehnički neizvodljivo da se obrati okupljenim građanima, ali da je shvatio da je jednostavnije da uđe u zgradu Vlade na drugi izlaz i time izbjegne gužvu.

"Ne znam kako je to neko protumačio, ali bezbjedno sam i bez ikakvih problema otišao do svog kabineta odakle sa članovima Vlade pratim zbivanja", rekao je Domić.

Banjalučki mediji su javili da su građani zauzeli park ispred Većnice i plato ispred zgrade Vlade distrikta.

Učesnici protesta jajima gađaju zgradu Vlade i uzvikuju: "Izađite lopovi" i "Opljakali ste zemlju, morate položiti račune".

Poslednji komentari
  • Šumadinac Vreme: 07.02.2014 15:27h

    Nema više kolone JNA da je pale , došlo je na red da se međusobno sukobe, napokon su shvatili da su im njihovi političari krivi za loš život.

  • amer Vreme: 07.02.2014 16:32h

    sledeci protesti su u Srbiji?

  • zoran Vreme: 07.02.2014 20:06h

    svaka im cast, imaju srce da se dignu protiv bede i gladi, a ne kao mi gledamo u Beograd kako nam baca mrvice,dok mi na postu oni ma debelom mrsu,i to je bozika pravda,nije narode...

  • trenutno amer Vreme: 08.02.2014 00:46h

    Njih niko nije imao da uci da kod Slobo nas, "jescemo tavu, al necemo trpiti evropskog zuluma i ucea". Imaju i oni svoje likove - ai su izgleda slabi u DRESURI. Svak im cast

  • Zloupotreba DEMOKRATIJE Vreme: 08.02.2014 02:13h

    Nasi politicari kao i BiH koriste snagu vlasti za licno bogacenje, prevare lazna obecanja i onda se cude kad ih REVOLTIRAN i GLADNI narod napadne. Ovo dizanje poreza na imovinu za 2-3 puta u srbiji isto moze dovesti do slicne situacije. Lepo je bilo videti Vucica kako iz zavejanih vozila pomaze deci, ali nije dovoljno, pre svega namete i poreze hitno smanjivati da gradjani ne izgladne, jer narodni STAMPEDO je mnogo opasniji od govedjeg. Pr. Tuzla, Sarajevo itd.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP