Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

PODELA DRŽAVE PO ETNIČKOM PRINCIPU SVE IZVESNIJA

Bila jednom jedna Ukrajina!

Autor: Ekipa Alo! | 25.02.2014 - 07:06:00h | Komentara: 0

Rešenje krize u Ukrajini nije ni na vidiku! Dok je situacija u Kijevu, gde su demonstranti preuzeli vlast mirna, pažnju javnosti sve više privlače događaji na istoku zemlje, gde većinu čine Rusi!

Specijalci ispred zgrade  parlamenta na Krimu

Specijalci ispred zgrade parlamenta na Krimu | Foto: Reuters

Spekulacije da bi zemlja mogla da se podeli po etničkom principu dobijaju potvrdu u javnosti pošto su istočni delovi zemlje odbili da priznaju odluke privremenih vlasti u Kijevu o raspisivanju izbora. Oko 10.000 ljudi protestovalo je u Sevastopolju protiv političkog preokreta u Kijevu.

Lideri regiona jugoistočne Ukrajine, koji su lojalni Janukoviču, osporili su legitimitet nacionalnog parlamenta i saopštili da preuzimaju kontrolu nad svojim teritorijama dok se ne uspostavi ustavni poredak u zemlji.

podela države po etničkom principu sve izvesnija

Podela države po etničkom principu sve izvesnija


Krim i Sevastopolj, gde je smeštena ruska crnomorska folota, nalaze se u sastavu Ukrajine tek od 1954. U Sevastopolju su formirani i dobrovoljački odredi.

„Banditi su uzeli vlast u Kijevu. Ovde sam da zaštitim svoj grad“, rekao je Stanislav Bolotnjikovski (53), jedan od učesnika protesta.

U analizi portala „Globalriserč“ navodi se kako se plan SAD za svrgavanje demokratski izabranih vlasti u Ukrajini i postavljanje marioneta suočava se sa dva problema. Prvi je taj što su marionete izgubile kontrolu nad protestima i naoružanim radikalnim elementima, povezanim sa nacističkom ideologijom, a drugi je činjenica da Rusija preuzimanje kontrole nad Ukrajinom smatra strateškom pretnjom po svoju bezbednost.

Oba ova problema vode ka podeli zemlje. Istovremeno, ruski predsednik Vladimir Putin neće zaštititi svog dojučerašnjeg saveznika Viktora Janukoviča, jer je ovaj propustio priliku da zavede red u zemlji.

Dmitrij Medvedev

Dmitrij Medvedev | Foto: AP


Timošenko ide na lečenje u Nemačku
Julija Timošenko će otići na lečenje u Nemačku, saopštila je juče njena stranka Otadžbina. “Bivša premijerka prihvatila je ponudu za lečenje od kancelarke Angele Merkel”, navodi se u saopštenju. Timošenko,koja boluje od diskus hernije, pojavila se u subotu pred pristalicama u Kijevu u invalidskim kolicima pošto je prethodno puštena iz zatvora.


Medvedev: Kijev nema legitimitet!
Dmitrij Medvedev, premijer Rusije, rekao je kako je „veoma upitan legitimitet novih vlasti u Kijevu, koje su do moći došle posle oružane pobune“! Rusija je na konsultacije povukla svog ambasadora iz Kijeva. Ovo je dosad najdirektnija i najoštrija zvanična poruka iz Rusije pobunjenicima koji su preuzeli vlast u Kijevu.

Viktor  Janukovič

Viktor Janukovič | Foto: AP

Janukovič u ruskoj bazi u Sevastopolju?
Ukrajinski mediji su juče izvestili da se predsednik Vikotor Janukovič, koga je opozvao parlament i za kojim je izdat nalog za hapšenje zbog optužbi za masovno ubistvo, nalazi u ruskoj pomorskoj bazi u Sevastopolju. Prema informacijama izvora televizijskog kanala ATR, za Janukoviča je pripremljen desantni brod Crnomorske flote RF, kojim će se navodno uputiti u Rusiju, preneo je “Glas Rusije”.


Tajkuni beže u Beč!
Svrgnuta ukrajinska politička elita beži sa svojim porodicama iz haosa na zapad, a mnogi od njih su odabrali Austriju. Posle bivšeg premijera Mikole Atzarova u Beč je doputovao i guverner Narodne banke Ukrajine Serž Klijev. Prema pisanju „Kronen cajtunga“ Austrija među bogatim Ukrajincima važi za utočište u kojem je moguće voditi bezbrižan život u egzilu.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP