Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NEVEROVATNA PRIČA

Bio je čistač cipela a danas je milioner

Autor: CNN/Blic | 02.11.2014 - 13:42:00h | Komentara: 0

Od trnja do zvezda – teško da postoji priča koja bi mogla bolje da ilustruje ovu izreku od priče o Lereu Mgajiji (40), nekada skromnog čistača cipela, a danas uspešnog biznismena.

Lere Mgajiji

Lere Mgajija | Foto: Fejsbuk

- S ponosom mogu da kažem da smo mi najveća firma koja se bavi čišćenjem cipela u celoj Africi. – kaže ovaj nasmejani četrdesetogodišnjak.
Njegova firma danas zapošljava 45 radnika, pokriva tri najznačajnija aerodroma u zemlji, a on razmišlja i proširenju posla kroz partnerstva sa firmama iz Sjedinjenih Država i Velike Britanije, kao i osvajanju tržišta širom Afrike.
Davno pre nego što je postao „kralj“ čišćenja cipela, Lere je radio na izdavanju karata za Saut Afrikan Ervejz (South African Airways). Nakon pet godina, proglašen je viškom i ostao bez posla. Kako sam priznaje, u tom trenutku je bio veoma uplašen za svoju budućnost, ali ga je to motivisalo da se dodatno potrudi.

Lere Mgajija

Lere Mgajija | Foto: Lere Mgayiya

Nakon kratkog perioda u kom je, između ostalog, zarađivao za život tako što je prodavao jaja, izgledalo je kao da mu se sreća osmehnula. Lere se prijavio za učešće u jednoj televizijskoj emisiji koja za cilj ima da podstiče nove preduzetnike, njegove biznis ideje su se dopale marketinškim stručnjacima i – pobedio je. Dobio je svotu od 35.000 randa, što je bilo dovoljno za pokretanje posla.

Sav taj novac je uložio u kompaniju u kojoj je u tom trenutku radio, a koja se bavila šumarstvom. Iako je to u prvi mah izgledalo kao dobar plan, šest meseci kasnije, Lere je ponovo ostao bez prebijene pare.

Gladan čovek ne može sebi da dopusti da puno razmišlja

Pošto je već bio u škripcu, ovaj nepokolebljivi čovek je znao šta mu je činiti – morao je hitno da pronađe bilo kakav posao.


- Gladan čovek ne može sebi da dopusti da puno razmišlja, a ja sam umirao od gladi. – seća se Lere teških trenutaka.

Lere Mgajija

Lere Mgajija | Foto: Fejsbuk

Povezao se sa ljudima iz avio-kompanije u kojoj je radio i prijavio se za posao čistača cipela. Kako bi uopšte mogao da počne da čisti cipele, morao je da proda frižider. Međutim, tu nije bio kraj mukama. Kada je došao na posao, šef mu je saopštio loše vesti: morao je da čisti cipele mušterijama sa svog krila, pošto nije bilo dovoljno stalaka za čišćenje cipela.

- Radio sam od pet ujutru do devet uveče svakog dana sem nedeljom. Izlazio sam iz kuće dok su svi spavali, a kada bih se vratio, moja ćerkica bi već spavala. Bilo je zaista užasno. – priseća se Lere.

Spletom okolnosti, uprava je odlučila da bi za reputaciju firme bilo dobro da se ona fokusira na lični aspekt, pa je firma promenila ime u "Lere's Shoe Shine".

Lere je vredno radio, napredovao, a nakon godinu dana se obim posla značajno povećao, pa je njegova kompanija danas zadužena za tri najznačajnija aerodoroma u Južnoj Africi: aerodrome u Kejptaunu, Durbanu i Johanesburgu.

- Uspeo sam da priuštim sebi i svojoj porodici krov nad glavom i upisao svoju ćerkicu u privatnu školu. Ali ono na šta sam najponosniji je činjenica da više ne moram da radim od jutra do mraka, već imam vremena za svoju porodicu – kaže Lere i dodaje:

"Najvažnija stvar kod pokretanja posla je samopouzdanje. Naravno da uslovi neće uvek biti idealni, ali ne možete stići nigde ako nigde niste ni krenuli".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP