Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ISTORIJSKI PREDLOG PAPE FRANJE O HOMOSEKSUALCIMA NIJE PROŠAO

Biskupi rekli NE!

Autor: Ekipa Alo! | 20.10.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Katolički biskupi nisu prihatili izveštaj u kojem je zauzet nov, pozitivniji pristup prema homoseksualcima, iskazavši duboku podeljenost po tom pitanju na kraju dvonedeljnog sinoda o porodici.

Razvedeni katolici koji su sklopili  novi građanski brak ipak neće  moći da prime  pričest

Razvedeni katolici koji su sklopili novi građanski brak ipak neće moći da prime pričest | Foto: Profimedia

Biskupi su odlučili da umesto, kao što je to navedeno u nacrtu izveštaja, gejeve smatraju pojedincima koji imaju darove koje mogu da ponude crkvi, pre homoseksualnost označe kao jedan od problema katoličkih porodica sa kojima moraju da se suočavaju.

U revidiranom paragrafu se kaže da „ljudi sa homoseksualnim tendencijama moraju buti pozdravljeni sa poštovanjem i nežnošću”, ali se ponavlja da crkva uči da je brak samo zajednica između muškarca i žene. Za usvajanje prvobitnog teksta paragrafa iz pripremnog izveštaja, međutim, nije postojala dvotrećinska većina, neophodna da bi se našao u završnoj verziji izveštaja.

Još je rano za škakljive teme

Još je rano za škakljive teme | Foto: AP

 
Ni preostala dva paragrafa o “škakljivim” temama - da li razvedeni katolici koji su sklopili novi građanski brak mogu da prime pričest - nisu prošla. Ishod glasanja je pokazao duboku podeljenost crkve po nekim od najkontroverznijih pitanja sa kojima se suočavaju katoličke porodice. Iz revidiranog paragrafa o homoseksualcima u nacrtu izveštaja izbačen je deo o prihvatanju seksualne orijentacije gejeva, kao i da homoseksualne zajednice mogu da pruže “dragocenu podršku” partnerima.

Papa Franja je insistirao zbog transparentnosti da ceo dokument, uključujući i paragrafe koji nisu usvojeni, bude objavljen, zajedno sa rezultatima glasanja. Taj dokument će služiti kao osnova za buduće debate do sledećeg sastanka biskupa narednog oktobra.

Papa kakvog nikad nije bilo!


Katolički sinod je u prethodno objavio nacrt izveštaja dvonedeljnog sinoda od 5. do 19. oktobra u kojem je iskazana otvorenost bez presedana prema homoseksualcima i nevenčanim katoličkim parovima. Taj nacrt je pisao monsinjor Bruno Forte kojeg je imenovao papa Franja. Forte je teolog poznat po tome što zastupa pastoralnu službu za ljude koji su u “neregularnim” zajednicama. Konzervativci su oštro kritikovali taj nacrt i predložili opsežnu reviziju za ponovno potvrđivanje crkvene doktrine, prema kojoj biti gej predstavlja “suštinski poremećaj”, ali da gejevi sami po sebi treba da budu poštovani, kao i da je brak jedino zajednica između muškarca i žene.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP