Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ISPOVEST ŽENE TAJNOG AGENTA

Bivša severnokorejska špijunka: Iz škole su me odveli u planinu i učili da ubijam! Ta država je sekta!

Autor: Ag. | 11.04.2013 - 22:14:00h | Komentara: 0

Bivši severnokorejski špijun, koja je učestvovala u dizanju u vazduh civilnog južnokorejskog aviona sa 115 putnika, izjavila je da lider Severne koreje Kim Džong-un pokušava da uspostavi potpunu kontrolu nad vojskom i stekne njenu lojalnost.

"Zato toliko obilazi vojne baze, da bi dobio njihovu podršku. On, takođe, koristi nuklearni program da bi se pogađao oko humanitarne pomoći, da bi javnost bila na njegovoj strani", rekla je Kim Hjun-he.

Ona je kazala da Severna Koreja nije država, već sekta. "Severna Koreja koristi nuklearni program da bi držala građane u pokornosti i primorala Južnu Koreju i SAD na ustupke", objasnila je ona.

Napetost: Kim Džong Un

Diktator koji preti nuklearnim ratom: Kim Džong Un | Foto: Reuters

Kim (51) je ispričala kako su je u špijune regrutovali partijski zvaničnici koji su došli u njenu školu u crnom automobilu "sedan". Rekli su joj da se spakuje i dali su joj da provede poslednju noć sa porodicom pre nego što su joj dodelili novo ime i doveli je u školu za obaveštajne agente u jednoj planini, gde je učila strane jezike, borilačke veštine i kako da koristi oružje.

"Nisu mi dozvolili ni da se oprostim sa prijateljima. U Severnoj Koreji su nas učili da je naš lider i osnivač države Kim Il-sung Bog. Učinili su nas da je on važniji od naših roditelja. Od ranog detinjstva smo naučili da za sve govorimo: 'Hvala ti, veliki vođo'. A ako bi neko rekao nešto pogrešno, čak i ako bi to bio lapsus, završio bi u gulagu", kazala je ona u intervjuu australijskoj televiziji ABC.

Posle osam godina obučavanja, 1987. je izabrana da izvrši zadatak dizanja u vazduh južnokorejskog aviona. Plan napada je osmislio otac sadašnjeg lidera, Kim Džong-il, koji se nadao da će tako uplašiti strance i da oni onda neće doći na Olimpijske igre 1988. u Seulu.

Ona i drugi špijun Kim Seung-il su se prerušili u japanske turiste oca i ćerku. Ukrcali su se u avion za Bagdad, postavili bombu u jedan tranzistor i podesili da eksplodira devet sati kasnije.

Par je izašao iz aviona kada je sleteo u Abu Dabi, a bomba je eksplodirala dok je avion leteo za Seul. Svih 115 putnika su poginuli.

Dvoje špijuna su uhapšeni kada su pokušali da napuste Bahrein pošto je otkriveno da putuju sa lažnim pasošima. Dok su ih pretresali, Kim Seung-il joj je rekao da treba da progutaju cijanid sakriven u paklici cigareta. On je umro, nju su spasili.

Ona je u Južnoj Koreji osudjena na smrt, ali su je kasnije pomilovali pošto su zaključili da joj je bio "ispran mozak".
"Žalim i kajem se zbog onoga što sam učinila. Mislim da ne treba da krijem istinu od porodica onih koji su stradali u tom avionu", zaključila je Kim.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP