Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ZERO DARK THIRTY

Bivši čelnici CIA:
Film o hvatanju
Bin Ladena realan!

Autor: Tanjug | 29.01.2013 - 21:30:00h | Komentara: 0

Bivši čelnici američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) ocenili su danas da je novi film "00:30 - Tajna operacija" o hvatanju Osame bin Ladena prilično verno prikazao rad američkih obaveštajaca, ali je preuveličao priču o fizičkoj torturi nad zarobljenim pripadnicima Al Kaide.

Zero Dark Thirty

Na tribini koju je organizovao "Amerikan enterprajz institut", debatovalo se o novom filmu rediteljke Ketrin Bigelou, koji je u pet kategorija nominovan za Oskara.


Doskorašnji prvi čovek CIA Majkl Hejden ocenio je da je film umnogome realan, ali da su preuveličani podaci o fizičkoj torturi nad zarobljenim pripadnicima Al Kaide.

"Obaveštajni podaci su nam bili najjače oružje prilikom ispitivanja. Znali su da možemo da proverimo da li su iskreni kod drugih pritvorenika", kazao je Hejden, istakavši da je glavni posao bio da se islamisti ubede da ne čine religijski greh kada odluče da progovore.

Zero Dark Thirty

On nije negirao da su korišćene i oštre tehnike prilikom ispitivanja, kao što je bilo potapanje glava osumnjičenih u vodu, ali je dodao da je toga bilo mnogo manje nego što se u javnosti mislilo.

"Prvo smo bili optuženi da ne činimo dovoljno da Amerikanci budu bezbedni, a onda je rečeno da je to previše", kazao je Hejden, koji je vodio obaveštajnu službu dok je predsednik SAD bio Džordž Buš.

Ketrin Biglou

Režiserka ovog filma: Ketrin Biglouv | Foto: Reuters

Na pitanje dopisnika Tanjuga kakva je bila saradnja sa srpskim službama bezbednosti u borbi protiv terorizma, dok je on vodio CIA od 2006. do 2009. godine, Hejden je, uz osmeh, rekao "prijatelji ne pričaju o prijateljima".

On je odgovorio i na pitanje o širenju islamističkih snaga na Balkanu, rekavši da je, dok je bi šef obaveštajne službe američkih snaga u Evropi tokom prve polovine devedesetih, bio vidljiv značajan rast islamističkog uticaja u Bosni, a da sada nije upoznat sa aktuelnim podacima.

Zero Dark Thirty

Jedan od Hejdenovih najbližih saradnika dok je rukovodio CIA - Hoze Rodrigez je kazao da je desetogodišnjim radom i saradnjom agencije i vojske došlo do hvatanja Bin Ladena 2011. godine.

"Ispitivanje nije trajalo nedeljama, već po par dana. To su bili ego manijaci, kada progovore nisu mogli da se zaustave, hteli su sve da ispričaju o zločinima koje su počinili", naveo je Rodrigez, koji je rukovodio tajnim operacijama CIA.

Zero Dark Thirty

Slične stavove je izneo i bivši šef službe za zaštitu zakonitosti u CIA Džon Rico, rekavši da je film dobar, ali da preterani značaj daje merama prinude u potrazi za vodjom Al Kaide, dok je u stvarnosti bio mnogo važniji obaveštajni rad.

Film se već mesec dana prikazuje u bioskopima u Americi, a od pre dve nedelje stigao je i u srpske bioskope.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP