Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

RELIGIJA I NOVAC

Bivši naftaš imenovan
za novog anglikanskog poglavara!

Autor: Ekipa Alo! | 09.11.2012 - 21:24:00h | Komentara: 0

Bivši naftaš koji je išao u školu sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom, izabran je danas za kenterberijskog arhiepiskopa, duhovnog vođu 80 miliona anglikanaca u svetu, oštro podeljenih po pitanjima gej populacije i svog položaja u crkvi.

Britanski premijer Dejvid Kameron, objavio je danas da će Džastin Velbi (56), koji je doživeo meteorski uspon u hijerarhiji engleske crkve od kada je 1992. godine napustio svet trgovine, zameniti Rouana Vilijamsa, na mestu arhiepiskopa od Kenterberija.

Džastin Velbi

Novi anglikasnki poglavar: Džastin Velbi | Foto: Reuters

Velbi, 105. biskup od Kenterberija, na poziciji koja datira od VI veka, preuzeće tu dužnost kada Vilijams u decembru ode u penziju, preneo je AP.

Pošto je njegovo imenovanje objavljeno, Velbi je rekao da je počastvovan i zapanjen jer je izabran da vodi crkvu u vremenu "duhovne gladi".

"Ovo uopste nisam očekivao. Uzbudjen sam i iznenadjen što mi je ponudjen ovaj posao. Moja prva reakcija bila je: 'O, ne!'", rekao je Velbi novinarima.

Velbi je dodao da podržava postavljanje žena za biskupe i nagovestio da se njegovo mišljenje po pitanju sklapanja brakova izmedju osoba istog pola, kojima se protivi, polako menja.

"Ne treba da imamo nikakve veze sa bilo kakvim oblikom homofobije u bilo kom delu crkve", naglasio je Velbi i dodao da planira da "sasluša glas LBGT populacije i preispita svoj stav".

Premijer Kameron pozdravio je izbor Velbija, koga je birala crkvena komisija, a izbor formalno odobrila kraljica Elizabeta II.

Novi arhiepiskop će zarađivati 74.000 funti (120.000 dolara) godišnje i živeće u Staroj palati u Kanterberiju, na jugoistoku Engleske, i istorijskoj Lambet palati na obali reke u Londonu. On će biti poglavar do penzionisanja u 70. godini ili dok ne odluči da se povuče.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP