Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

PRESUDICA LAGANICA

Bivši šef CIA priznao da je ljubavnici odavao tajne

Autor: Alo.rs | 23.04.2015 - 15:52:00h | Komentara: 0

Bivši šef CIA iščekuje izricanje presude zbog odavanja tajni! Penzionisani general je, kako javljaju američki mediji, priznao krivicu i očekuje ga gotovo beznačajna kazna!

Dejvid Petreus

Dejvid Petreus | Foto: Profimedia

Nekadašnji američki vojni komandant i direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA) Dejvid Petreus pojaviće se danas pred Federalnim sudom u Šarlotu u Severnoj Karolini zbog optužbi da je odavao tajne svojoj ljubavnici, koja je pisala njegovu biografiju.

Petreus, koji je sada u penziji, je priznao krivicu ne bi li se pogodio sa tužilaštvom. Zauzvrat neće biti osuđen na zatvorsku kaznu, ali će morati da plati globu od 40.000 dolara i dobiće uslovnu kaznu na dve godine.

Petreus je bio na komandnim pozicijama američke vojske u Iraku i Avganistanu, a na položaj šefa CIA ostavku je podneo 2012. godine, nakon što je otkriveno da je imao ljubavnu aferu sa svojom biografkinjom, inače pripadnicom rezervnog sastava Vojske SAD, Polom Brodvel.

Pola Brodvel

Pola Brodvel | Foto: Profimedia

Sudska dokumenta koja su potpisali Petreus i tužilaštvo kažu da je 2011. godine, pre nego šro je postao šef CIA, Brodvelovoj dozvolio pristup poverljivim podacima, poznatim kao "crne knjige".

Takođe je bio optužen i za neprikladno čuvanje poverljivih informacija, kao i da je slagao FBI rekavši da s Brpdvelovom nije delio nikakve poverljive podatke.

Petreusov advokat Dejvid Kendal nije želeo da komentariše dogovor svog klijenta s tužilaštvom i kaznu.

S druge strane, pravnici i aktivistikoji se bave transparentnošću rada američke vlade smatraju da je ovo dokaz postojanja i primene dvostrukih standarda, pošto su drugi optuženi za odavanje tajni dobijali velike zatvorske kazne.

Ben Vizner iz Američke unije za građanske slobode, inače advokat koji predstavlja bivšeg agenta NSA Edvarda Snoudena, kaže da nije protivnik blažih kazni, ali samo pod sulovom da svi optuženi imaju isti tretman.

- Problem nije tretman Dejvida Petreusa. Problem je neravnopravan tretman drugih koji nisu na visokim funkcijama - rekao je Vizner.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP