Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NOVOGODIŠNJA TRADICIJA

Blago se njima: Dok se mi smrzavamo - komšije se kupaju! (VIDEO)

Autor: Index.hr | 01.01.2015 - 18:40:00h | Komentara: 0

Iako je novogodišnje kupanje u Hrvatskoj i inače izazov, ove godine, kad su temperature u čitavoj zemlji izrazito niske, stvarno je trebalo skupiti puno hrabrosti za ulazak u more.

hrvatska novogodišnje kupanje

Ipak, tradicionalno se našlo i takvih hrabrih junaka, koji su ulazak u 2015. proslavili kupanjem. Njih desetak bacilo se u more na šibenskoj plaži Banj (temperatura vazduha bila je 4 stepena, mora 7, osećaj hladnoće čak -3), a iskusni kupač Ivica Lokas za Šibenik.in kazao je: "Uopšte nije hladno i naravno da nema odustajanja! Imam 62 godine, a na novogodišnji kupanjac idem već 10 godina. Kupam se svaki mesec, desetak puta. Jednostavno je, prelomite u glavi da idete da se kupate i to i uradite kao da idete na jutarnju kafu!".
Nakon malo plivanja kupači su u moru nazdravili šampanjcem, a druženje je potom nastavljeno uz kuvano vino i krofne.
Naravno, kupača je bilo i u Splitu, gde je na Bačvicama tradicionalno odigran picigin  (igrači stojeći u moru se dobacuju loptom koja ne sme da dodirne površinu) i novogodišnji fudbal.

Kupalo se i u Opatiji gde su sedmorica Opatijaca, koji se nazivaju Opatijski kukali (galebovi), kupanjem na Slatini proslavili Novu godinu pred mnogobrojnim šetačima.

Prvog dana 2015. godine, uprkos temperaturi mora od samo 12 stepeni - ali ipak sedam stepeni višoj od temperature vazduha - na pulskom kupalištu Mornar četrdesetak kupača tradicionalnim je plivanjem i šampanjcem zaželelo sugrađanima zdravu, srećnu i uspešnu godinu, a začetnici novogodišnjeg kupanja u Puli Almi Šešliji neka je srećan 84. rođendan!

Pulski kupači ne osvrću se na starosne godine - najmlađa je sedmoipogodišnja Lana.

Alma Šešlija je, rekavši kako se već više od dvadeset godina svakodnevno kupa u moru, rekla kako joj je rođendanska i novogodišnja želja uvek ista: "samo neka je zdravlja".

Veliki broj odvažnih koji su odlučili da zaplivaju uvalom Valsaline, s obale je gledalo oko dve stotine okupljenih sugrađana, koji su im došli pružiti moralnu podršku.

I u Rapcu je, na plaži kraj svetionika, zaplivalo tridesetak kupača.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP