Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

KEC IZ "EVROPSKOG"

Blam: Hrvatska pogrešno prevela propis EU

Autor: Tanjug | 22.07.2013 - 10:50:00h | Komentara: 0

Propis koji se zove "Okvirna odluka Veća o evropskom naglogu za hapšenje” u članu 32. govori o tome da svaka država EU može odlučiti da se nalog ne primjenjuje na krivična dela počinjena pre 7. avgusta 2002.

Hrvatska zastava

Hrvatima baš i ne ide "evropski dijalekt" | Foto: FoNet

Ključan podatak u toj rečenici je kada države mogu propisati izuzetak, a upavo taj podatak je predmet spora Zagreba I Brisela.
Zvanični hrvatski prevod, naime, glasi: “nakon što Veće usvoji ovu okvirnu odluku”.
Ako u hrvatskoj verziji umesto "u trenutku usvajanja" zaista piše "nakon što Veće usvoji", onda je to ozbiljna greška koju su učinili pravnici-prevodioci u Veću EU koji su odobrili takav tekst. Moramo ih pitati zašto nisu tačno preveli”, rekao je listu izvor uzponat sa sporom oko primene evropskog naloga za hapšenje u Hrvatskoj.
Neposredno uoči priključenja EU Hrvatska je usvojila izmenu zakona o evropskom nalogu za hapšenje u delu kojim se taj nalog ograničava na krivična dela počinjena posle 7. avgusta 2002. godine.
Tom promenom Hratska je zaštitila od izručenja bivšeg visokog funkconera jugoslovenske tajne službe Josipa Perkovića koga Nemačka potražuje zbog umešanosti u ubistvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.
Perković je osumnjičen i da je učestvovao u organizovanju još nekih hrvatskih emigranata, a njegov sin Saša zaposlen je u kabinetu predsednika Ive Josipovića kao savetnik za bezbednost.
Ta izmena zakona i zaštita Đurekovića izazvala je polemiku u hrvatskoj javnosti nakon što su pojedini stručnjaci upozorili da bi zbog toga Hrvatska mogla dobiti sankcije EU.
Premijer Zoran Milanović je zbog toga pokrenuo promenu Ustava Hrvatske u delu koji bi se odnosio na nezastarevanje krivičnih dela, ali taj predlog nije prošao na saborskom Odboru za ustavna pitanja, pa se očekuje da će o tome ponovo biti reči na jesen.
Opoziciona HDZ je izrazila spremnost da podrži ustavni predlog, ali pod određenim uslovima, javili su ranije hrvatski mediji.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP