Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

KINESKA DEMOKRATIJA

Bloger iz Pekinga
uhapšen zbog tvita o vlasti!

Autor: Ekipa Alo! | 21.11.2012 - 18:28:00h | Komentara: 0

Hiljade korisnika interneta u Kini uplašeno je zato što je Žai Iksaobing, bloger iz Pekinga, uhapšen nakon što je na tviter postavio šalu o presudnom kongesu Komunističke partije na kome su izabrani novi lideri Kine.

Kineske vlasti su posebno osetljive na sve nezadovoljne komentare o velikom partijskom sastanku, na kome su prošle nedelje predstavljeni novi politički lideri najmnogoljudnije zemlje na svetu.

Zhai Xiaobing

Tviter ga koštao slobode: Žai Iksaobing | Foto: AP

Žai Iksaobing je 5. novembra je u svom tvitu sugerisao da će radnja holivudskog blokbastera, horor franšize "Fajn Destinejšn" biti o sunovratu velikog skupa naroda-kongersa komunističke partije u Kini zbog njihovih stranačkih delegata.

U tvitu je pisalo, "Zemljotresna debata biće viđena na globalnoj premjeri 8. novembra!" Konger komunističke partije je počeo baš 8. novembra ali je tada bila i svetska premijera pomenutog filma.

Nakon ovog tvita. Žaijev nalog je bio bukvlano pust nekoliko narednih dana.

Njegov prijatelj Liu Janping se zabrinuo i rešio da poseti njegov dom, koji se nalazi u Mijun okrugu u severoistočnom predgrađu Pekinga. Tamo ga je sačekala Žaijeva porodica, koja mu je rekla da je policija odvela Žaija i da mu je zaplenila kompjuter.

Jedan od zvaničnika kineske policije, rekao je za Asošiejted Pres (AP) da se protiv Žaia vodi istraga da je "širio terorističke informacije". Ova optužnica sa sobom nosi i maksimlanu zatvorsku kaznu od pet godina.

Poštovaci i prijatelji Žai Iksaobinga, nazvali su ovu optužnicu apsurdnom i preko 400 ljudi je potpisalo peticiju da se on što pre pusti iz pritvora. Većina njih je takođe sugerisala kineskim vlastima i policiji u Pekingu da razviju bolji smisao za humor.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP